fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte u usponu

Cijene nafte u usponu

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu usljed prekida rada velike rafinerije na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i industrijskih podataka koji su pokazali da su američke zalihe nafte pale više nego što se očekivalo.

Sjevernomorska nafta „brent“ poskupjela je za 1,24 USD na 66,29 USD po barelu, dok je američka „laka“ nafta (WTI) poskupjela za 1,61 USD na 59,44 USD po barelu, prenosi SEEbiz.

Kako se navodi, kompanija Philadelphia Energy Solutions će nastojati da trajno zatvori rafineriju nafte u istoimenom gradu, nakon što je veliki požar prouzrokovao znatnu štetu na kompleksu.

Predstavnik konsultantske kuće Petromatrics Olivier Jacob kazao je da je nafta poskupjela nakon objavljivanja podataka Američkog naftnog instituta (API) i poremećaja u radu rafinerije na istočnoj obali SAD-a.

Zalihe nafte u SAD-u pale su za 7,5 miliona barela zaključno sa 21. junom na 474,5 miliona, u poređenju sa očekivanjima analitičara koji su prognozirali pad od 2,5 miliona barela.

Najčitanije