fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte skočile iznad 77 USD

Cijene nafte skočile iznad 77 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 77 USD budući da su trgovce ohrabrili podaci s američkog tržišta rada, koji su prigušili bojazni da bi najveća svjetska privreda uskoro moglo kliznuti u recesiju.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila viša 2,07 USD nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 77,35 USD. Prošli petak zaključila je trgovinu u plusu 2,8 USD, prenosi Hina.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,05 USD višoj cijeni, od 73,39 USD. Prošli petak zaključio je trgovinu u plusu 2,78 USD.

Tržišta je na kraju prošle sedmice ohrabrio podatak da su američki poslodavci u aprilu neto otvorili 253 hiljade novih radnih mjesta, više nego što se očekivalo, što je stišalo bojazni da bi previranja u bankarskom sektoru mogla već u narednim mjesecima gurnuti Sjedinjene Američke Države (SAD) u recesiju.

Iako je tempo zapošljavanja ubrzao u poređenju sa martom, broj novootvorenih radnih mjesta još je niži od prosjeka u prethodnih šest mjeseci pa investitori procjenjuju da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) u takvim uslovima u junu pauzirati podizanje kamatnih stopa.

“Oporavak cijena nafte nadovezao se na oporavak dionica energetskih kompanija na Wall Streetu prošli petak nakon snažnih podataka o radnim mjestima u SAD-u, koji su ublažili strahovanja od skore recesije”, objasnila je analitičarka CMC Marketsa Tina Teng.

Ole Hansen iz Saxo Banka smatra da je pad cijena nafte u proteklim sedmicama bio pretjeran.

Podršku cijenama pruža i smanjeno snabdjevanje iz vodećih proizvođača, okupljenih u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC), i njihovih saveznika u grupu nezavisnih, uključujući Rusiju.

Od maja do kraja godine OPEC+ planira smanjiti proizvodnju za dodatnih 1,16 miliona barela dnevno.
Ulagači će ove sedmice pažljivo pratiti i podatke o inflaciji u SAD-u u aprilu kako bi podesili procjene o smjeru monetarne politike.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 1,01 USD, na 74,27 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije