fbpx
6.9 C
Podgorica
December 6, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle treću sedmicu zaredom

Cijene nafte porasle treću sedmicu zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte su na svjetskim tržištima prošle sedmice porasle treće zaredom, jer se trgovci plaše slabosti ponude, premda bi zbog usporavanja rasta ekonomije mogla oslabiti i potražnja.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 2,9 odsto na 98,57 USD, dok je u Njujorku barel poskupio 4,7 odsto na 92,6 USD.

Tržišta su balansirala između straha od recesije i slabije potražnje, nakon podizanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i eurozoni, i straha da će skori embargo Evropske unije (EU) na rusku naftu dodatno stanjiti ionako nedovoljnu ponudu, prenosi Hina.

Zabrana uvoza ruske nafte u EU trebalo bi da stupi na snagu 5. decembra, a Grupa najrazvijenijih ekonomija u svijeta (G7) još raspravlja o limitu cijene ruske nafte, koji bi ipak trebalo da ostavi prostora za trgovinu ruskim barelima izvan EU.

Komercijalne zalihe u SAD-u istovrmeneo padaju, a Vašington je zaključio program prodaje nafte iz strateških rezervi.

Dodatnu podršku cijenama pružio je i slabiji dolar, koji može dodatno podstaći potražnju, budući da jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

“Blaga slabost dolara i nadolazeća zabrana prodaje ruske nafte svakako podržavaju cijene i fokus se prebaca sa straha od recesije na teškoće u snabdijevanju”, rekao je analitičar PVM Oil Associates-a, Tamas Varga.

Podršku cijenama nafte pružile su i vijesti da bi Kina mogla ublažiti ograničenja povezana s politikom nulte tolerancije prema kovidu, što bi podstaklo rast njene privrede, a time i potražnje za naftom.

Broj slučajeva zaraze covidom-19 u Kini porastao je najviše od avgusta, ali bivši zvaničnik za kontrolu bolesti rekao je da će Peking uskoro značajno izmijeniti politiku prema virusu.

S druge strane, proizvodnja članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pala je u oktobru prvi put od juna, a kartel već crpi 1,36 miliona barela dnevno manje nego što je zacrtao.

Nakon što su prošle godine cijene nafte skočile više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku ekonomije od koronakrize, od početka ove godine porasle su više od 20 odsto, što je najviše posljedica rata u Ukrajini.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije