fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 91 USD

Cijene nafte porasle prema 91 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak prema 91 USD, podstaknute signalima da bi vodeći proizvođači mogli znatno da smanje snabdijevanje, a oslonac su im bile i ocjene o snažnoj potražnji i skoro stupanje na snagu sankcija na rusku naftu.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je 2,07 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 90,93 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,82 USD višoj cijeni, od 85,45 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci su fokusirani na sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, na kojem bi se trebalo razgovarati o proizvodnoj politici.

Čini se da se OPEC+ sprema da na sastanku u srijedu donese odluku o smanjenju proizvodnje za više od milion barela dnevno, prema izvorima iz naftnog kartela.

Neke članice mogle bi povrh toga i dobrovoljno na tržište da izbace manje barela, pa bi se snabdijevanje smanjilo najviše od početka pandemije koronavirusa.

Tržište već sada teško drži korak sa snažnom potražnjom, s obzirom na nedostatna ulaganja, upozoravaju analitičari i direktori energetskih kompanija.

“Očekujemo značajno smanjenje, koje ne samo da bi stanjilo fizičke fundamente, već bi tržištu istovremeno poslalo važan signal”, naveli su u bilješci iz Fitch Solutionsa.

Kuvajtski ministar za naftu rekao je da će OPEC+ donijeti odgovarajuću odluku koja će garantovati snabdijevanje energijom i uvažiti interese i proizvođača i potrošača.

“Uprkos svemu što se događa s ratom u Ukrajini, OPEC+ nikada nije bio jači i učiniće sve što je potrebno kako bi osigurao podršku cijenama na sadašnjem nivou”, rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

Zabrinutost za snabdijevanje podstiče i izjava višeg zvaničnika američkog ministarstva finansija koji je poručio da će sankcije grupe G7 Rusiji biti sprovedene u tri etape. U prvoj fazi meta će biti nafta, u drugoj dizel, a u trećoj jeftiniji derivati.

Sankcije G7 i EU trebalo bi da stupe na snagu 5. decembra.

Vodeći trgovci naftom ustvrdili su u utorak na Argusovoj evropskoj konferenciji o sirovinama u Ženevi da ekonomske teškoće još nijesu značajno smanjile svjetsku potražnju za naftom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

ODT Podgorica osnovno državno tužilaštvo, Viši sud, tunel

Tužilaštvo naložilo hapšenje osam policajaca zbog primanja mita

Podgorica, (MINA) - Osnovno državno tužilaštvo naložilo je hapšenje osam policijskih službenika Sektora granične...