fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 76 USD

Cijene nafte porasle prema 76 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 76 USD, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) podigla prognozu ovogodišnje potražnje, ističući oporavak Kine nakon ukidanja mjera suzbijanja kovida.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 46 centi nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 75,69 USD. U gotovo istom iznosu porasla je i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po cijeni od 71,56 USD.

Trgovce je ohrabrila IEA, koja je povisila prognozu ovogodišnje globalne potražnje za naftom za 200 hiljada barela dnevno, na rekordnih 102 miliona barela dnevno.

“Oporavak Kine, nakon ukidanja mjera suzbijanja kovida, nadmašio je očekivanja i potražnja je u martu dostigla rekordnih 16 miliona barela dnevno”, navela je IEA.

IEA-in izvještaj i rast aktivnosti prerade u kineskim rafinerijama od 18,9 odsto, potisnuli su u drugi plan strahovanja da rast kineske industrijske proizvodnje i prometa u maloprodaji u aprilu može značiti slabiji ekonomski rast na početku drugog tromjesečja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije