fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle nakon oštrih gubitaka u prethodnom trgovinskom danu

Cijene nafte porasle nakon oštrih gubitaka u prethodnom trgovinskom danu

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte su se u četvrtak stabilizovale na međunarodnim tržištima, nakon oštrih gubitaka u prethodnom trgovinskom danu usljed gomilanja američkih zaliha.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 1,15 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 28,84 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 33 centa većoj cijeni, od 20,20 USD, prenosi SEEbiz.

Nakon objavljenih službenih podataka o rekordnom rastu američkih zaliha, cijene na američkom tržištu su pale na najniži nivo od februara 2002. godine, dok su u Londonu izgubile više od šest odsto.

Iz švajcarske banke Julius Baer, Norbert Ruecker, rekao je da cijene nafte moraju ostati niske kako bi prisilile proizvođače koji nijesu okupljeni u kartel, misleći pritom na američke proizvođače kojima većina proizvodnje nije profitabilna pri sadašnjim cijenama.

Podaci američke Vlade pokazali su skok američkih zaliha derivata, uprkos tome što rafinerije u zemlji posluju sa najnižom stopom kapaciteta od septembra 2008. godine, od 69 odsto.

Službeni podaci uslijedili su nakon izvještaja Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će predviđena potražnja za naftom u aprilu pasti za 29 miliona barela dnevno, na najniži nivo u 25 godina, i na nešto ispod 30 odsto globalne potražnje prije izbijanja koronavirusa.

Predviđeni gubitak potražnje daleko je veći od smanjenja proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno, koliko su dogovorile članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i partnera, uključujući Rusiju.

Nadajući se da će drugi proizvođači, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD) smanjiti ponudu još za dodatnih deset miliona barela dnevno, proizvodnja bi se mogla smanjiti za 20 miliona barela dnevno.

Neke zemlje su se takođe obvezale da će povećati kupovinu nafte za svoje strateške zalihe, ali postoje ograničenja koliko se nafte može kupiti i pitanje koordinacije na svjetskom nivou.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 17,51 USD, što znači da je pala 2,19 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije