fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 99 USD

Cijene nafte pale prema 99 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu prema 99 USD, jer trgovci strahuju da će visoka inflacija podstaći američku centralnu banku da snažno podigne kamatne stope, što bi moglo zakočiti ekonomiju i potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža 33 centa i iznosila je 99,16 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 95,72 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene su u Londonu zaključile trgovinu ispod vrijednosti od 100 USD prvi put u tri mjeseca, zbog jakog dolara, strogih mjera suzbijanja covida-19 u vodećem svjetskom uvozniku Kini i straha od posustajanja svjetske privrede.

Uprkos tijesnom snabdijevanju fizičkog tržišta, investitori su prodavali naftu u terminskim ugovorima, strahujući da bi agresivno podizanje kamatnih stopa moglo zakočiti ekonomski rast, a time i potražnju za naftom.

Pažnja tržišta usmjerila se na podatak da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u junu premašila devet odsto, dostigavši najvišu vrijednost u više od 40 godina, što bi, nagađa se, moglo podstaći američku centralnu banku, Federalne rezerve (Fed), da do kraja mjeseca podigne kamatne stope za tri četvrtine procentnog poena.

“Podatak o inflaciji nadmašio je danas sva očekivanja i sada više nema nikakve sumnje da će Fed biti još agresivniji”, rekao je Naeem Aslam z Avatradea.

Trgovci prate i stanje u Kini koja je ove sedmice pojačala testiranje na covid-19 u pojedinim gradovima.

“Strahuje se da bi to moglo dovesti do zaključavanja”, rekao je Aslam.

Tržište će s pažnjom pratiti i posjetu američkog predsjednika Joea Bidena Bliskom istoku. Očekuje se da će Biden od Saudijske Arabije i drugih proizvođača u Persijskom zalivu zatražiti da povećaju proizvodnju.

U fokusu će biti i Vladin izvještaj o zalihama u SAD-u u prošloj sedmici. Analitičari očekuju da će pokazati pad zaliha sirove nafte i benzina.

No, prema podacima Američkog instituta za naftu (API), koje su u utorak citirali izvori, zalihe sirove nafte porasle su za oko 4,8 miliona barela, pojačavši pritisak na cijene.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zbog praznika ni danas nije objavila cijenu barela korpe nafte svojih članica.
(kraj) jlb

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije