fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 98 USD

Cijene nafte pale prema 98 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 98 USD budući da su se trgovci fokusirali na mogućnost oštrog podizanja kamata u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), što bi pogodilo ekonomiju i potražnju za naftom.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila niža 1,23 USD i iznosila je 98,34 USD. Na američkom se tržištu barelom s rokovima isporuke u avgustu trgovalo po 1,41 USD nižoj cijeni, od 94,89 USD, prenosi SEEbiz.

U protekle dvije sedmice cijene nafte pritisli su strahovi od recesije, što je zasjenio pad izvoza sirove nafte i derivata iz Rusije zbog zapadnih sankcija i poremećaje u snabdijevanju iz Libije.

Analitičari predviđaju da će američka centralna banka krajem mjeseca podići kamatne stope za puni procentni bod kako bi obuzdala inflaciju koja je u junu skočila na 9,1 odsto, najviši nivo u nešto više od 40 godina.

Više kamatne stope obično koče ekonomsku aktivnosti, što bi značilo i slabiju potražnju za naftom. Trgovci su znake tog trenda iščitali već iz podatka da se u SAD-u isporučuje samo 18,7 miliona barela derivata dnevno, najmanje od juna prošle godine.

Zalihe sirove nafte porasle su istovremeno prošle sedmice 3,3 miliona barela zbog novog kruga prodaje nafte iz strateških rezervi. Zalihe benzina skočile su 5,3 miliona barela.

“Jasno je da je fokus u naftnoj jednadžbi sada na potražnji. Sedmični izvještaj američke vlade o stanju zaliha pokazao je znatno povećanje“, rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Investitori su se u takvom okruženju okrenuli dolaru, kojeg smatraju sigurnim ulaganjem, pa je indeks u srijedu dostigao najviši nivo u 20 godina, signalizirajući poskupljenje nafte za kupce s drugim valutama.

“Kolateralna žrtva pojačanog straha od inflacije jaki je dolar, koji takođe pritišće cijene nafte. Zanimljivo je da su fizička tržišta još snažna, ali dominantna pokretačka snaga trenutno je promjena raspoloženja finansijskih investitora”, rekao je Varga.

Investitori strahuju i za potražnju iz Kine, zbog postroženih mjera suzbijanja korone u više gradova, što je takođe pritislo cijene nafte.

Dnevni uvoz sirove nafte u Kinu pao je u junu na najniži nivo od jula 2018. godine budući da su rafinerije očekivale nova ograničenja koja smanjuju potražnju, pokazali su carinski podaci u srijedu.

Trgovci će pratiti i posjetu američkog predsjednika Joea Bidena Saudijskoj Arabiji. Biden će učestvovati na samitu zemalja Persijskog zaliva koje planira da pozove da eksploatišu više nafte.

Ipak, rezervni kapaciteti Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) gotovo su iscrpljeni budući da većina proizvođača već proizvodi maksimalnim kapacitetom. Nije jasno koliko bi još nafte Saudijska Arabija mogla u kratkom roku da plasira na tržište.

U odvojenom je izvještaju OPEC je objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u srijedu koštao 104,41 USD, što znači da je pojeftinio 2,45 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije