fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 80 USD

Cijene nafte pale ispod 80 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 80 USD, jer su pažnju trgovaca zaokupile prognoze o posustajanju globalne ekonomije i širenje covida-19 u Kini, koji bi mogli naškoditi potražnji.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža 2,39 USD nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 79,71 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 2,2 USD nižoj cijeni od 74,73 USD, prenosi Hina.

Trgovce su uznemirili podaci koji su pokazali slabu potražnju u Kini, kao i upozorenje šefice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristaline Georgieve, da bi nova godina mogla biti teža od prošle, zbog istovremenog posustajanja aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Kini i Evropi.

Kineska Vlada je povećala izvozne kvote za derivate na početku ciklusa u ovoj godini, što je protumačeno kao nagovještaj da očekuje slabu domaću potražnju u uslovima ponovnog naglog širenja covida-19.

Na tržištu strahuju i za potražnju u SAD-u, nakon što je centralna banka u decembru ponovo podigla kamatne stope, pola procentnog poena, kako bi obuzdala inflaciju, rizikujući posustajanje ekonomije.

U prošloj godini banka je kamate podigla 3,5 procentnih poena.

“Stanje u svjetskoj ekonomiji istisnulo je sve druge brige i u doglednoj će budućnosti dominirati”, smatra Stephen Brennock iz PVM Oila.

Posustajanje potražnje pokazaće se i u podacima o američkim zalihama, smatraju ekonomisti u Reutersovoj anketi, prognozirajući da će izvještaji pokazati rast zaliha u prošloj sedmici od 2,2 miliona barela. Zalihe derivata, kako procjenjuju, vjerovatno su se smanjile.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel korpe nafte njenih članica u utorak poskupio 78 centi na 82,07 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...