fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte na putu sedmičnih dobitaka

Cijene nafte na putu sedmičnih dobitaka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima oko jedan odsto, povećavši sedmične dobitke na otprilike dva odsto, nakon izvještaja da je u decembru proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) oštro smanjena.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,01 odsto na 61,60 USD, dok je na američkom poskupio 1,11 odsto na 52,65 USD, prenosi SEEbiz.

Zahvaljujući tome, cijene nafte su na putu sedmičnih dobitaka od oko dva odsto i to treću sedmiu zaredom.

Članice OPEC-a oštro su smanjile proizvodnju nafte već u decembru, ranije nego što se očekivalo. Naime, prošle godine su OPEC i njegovi partneri, na čelu s Rusijom, dogovorili da će smanjenje proizvodnje stupiti na snagu 1. januara.

Na taj način OPEC i njegovi partneri namjeravaju da smanje ponudu na svjetskom tržištu, jer se očekuje slabljenje potražnje zbog usporavanja rasta svjetske ekonomije.

OPEC je u svom mjesečnom izvještaju naveo da je njegova proizvodnja nafte u decembru pala 751 hiljadu barela dnevno, na 31,58 miliona barela, što je najveći mjesečni pad u posljednje gotovo dvije godine.

Pažnju ulagača privlače i nagađanja da bi Sjedinjene Američke Države (SAD) mogle da pooštre sankcije Iranu, jer uskoro ističe američko odobrenje izuzeća koje je u novembru dobilo osam najvećih kupaca iranske sirove nafte – Kina, Indija, Japan, Južna Koreja, Turska, Italija, Grčka i Tajvan. Te zemlje, uprkos sankcijama, mogu i dalje, do aprila ili maja, da uvoze iransku naftu.

Savjetodavna kuća Euroasia Group smatra da će Kina, Indija, Japan, Južna Koreja i Turska vjerovatno dobiti produženje izuzeća, ali da će Italija, Grčka i Tajvan vjerojatno izgubiti tu mogućnost. To bi izazvalo pad iranskog izvoza nafte na oko 1,1 milion barela dnevno.

Pozitivno na tržište nafte, kao i na svjetska finansijska tržišta, utiati i znaci napretka u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

U odvojenom izvještaju, OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 59,63 USD, što znači da je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodni dan.

Najčitanije