fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 59 USD

Cijene nafte iznad 59 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 59 USD nakon pomirljivih tonova iz Vašingtona i Pekinga koji su stišali bojazni od novog ciklusa carina na robnu razmjenu između dvije vodeće svjetske ekonomije.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 39 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59,09 USD.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi većoj cijeni, od 54,21 USD, prenosi HRportfolio.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da vjeruje da Kina iskreno želi sporazum.

Potpredsjednik kineske vlade Liu He naglasio je da je Kina spremna da riješi spor “smirenim” pregovorima, što je umirilo globalna tržišta.

Harry Tchilinguirian iz londonskog BNP Paribasa kazao je da iako se raspoloženje možda popravilo i cijene su porasle zahvaljujući stišavanju napetosti i očekivanju primirja u trgovinskom ratu, američko-kineski trgovinski sukob neće biti riješen preko noći.

“Čini se da su cijene nafte dobile priliku za oporavak od američkih i kineskih najava recipročnih carina”, dodao je Tchilinguirian.

Tamas Varga iz brokerske kuće PVM upozorio je da na tržištima trenutno ponovo vlada relativan mir, ali da je jednostavno nemoguće predvidjeti koliko će dugo potrajati.

Kina je prošlog petka najavila dodane carine u rasponu od pet do deset odsto na uvoz iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u vrijednosti 75 milijardi USD.

Trump je odgovorio porukom američkim kompanijama da se povuku iz Kine i vrate proizvodnju u SAD.

Američko-kineski trgovinski sukob poremetio je trgovinske tokove i zakočio ekonomske aktivnosti širom svijeta, što dovodi u pitanje i potražnju za naftom.

Pažnja je sada usmjerena prema podacima o zalihama u SAD-u.

Analitičari koje je anketirao Reuters procjenjuju da će izvještaji Američkog instituta za naftu (API) i vlade u Vašingtonu da pokažu pad zaliha sirove nafte i benzina u prošloj sedmici, dok su zalihe derivata vjerovatno porasle.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedeljak iznosila 59,18 USD, što znači da je pala 49 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije