fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ispod 98 USD

Cijene nafte ispod 98 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene sirove nafte spustile su se u utorak na međunarodnim tržištima dublje ispod 98 USD, pritisnute strahom od recesije i pogoršanja pandemije covida 10 u najvećem svjetskom uvozniku Kini.

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila 31 cent niža nego u vrijeme zatvaranja trgovine u ponedjeljak i iznosila je 97,61 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 50 centi nižoj cijeni, od 91,29 USD.

Raspoloženje na tržištu popravio je u ponedjeljak izvještaj da kineski zvaničnici razmišljaju o ublažavanju strogih ograničenja kojima se nastoji suzbiti širenje covida 19, prenosi SEEbiz.

Međutim, niz kineskih gradova, uključujući Guangzhouu, zabilježio je ponovo više novih slučajeva zaraze koronavirusom, što smanjuje izglede za ublažavanje mjera.

“Valja podsjetiti da je nulta tolerancija Kine prema novim talasima zaraze covidom bila glavni razlog prošlomjesečne znatno snižene prognoze svjetske potražnje za naftom koju je objavila Međunarodna agencija za energiju”, rekao je analitičar PVM-a Tamas Varga.

Tome treba dodati da je londonska berza ICE, na kojoj se prodaje Brent, nafta iz Sjevernog mora, podigla iznos pologa koji će brokeri morati držati na računima za kupovinu terminskih ugovora s rokovima isporuke u narednom mjesecu 4,92 odsto.

Tržišni učesnici očekuju i objavu podatka o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u oktobru, najavljenu za petak. Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) ponovo je prošlu sedmicu podigla kamatne stope tri četvrtine postotnih bodova kako bi obuzdala visoku inflaciju, što podstiče strah od globalne recesije.

Značajniji pad cijena zakočilo je stupanje na snagu početkom decembra embarga EU na rusku naftu. U februaru EU će zabraniti i uvoz ruskih naftnih proizvoda.

U odvojenom je izvještaju Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel korpe nafte njenih članica u ponedjeljak poskupio 1,17 USD, na 97,32 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije