fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ispod 60 USD

Cijene nafte ispod 60 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 60 USD, zbog velikih globalnih zaliha i razočaravajućih podataka iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 59,55 USD.

U identičnom iznosu cijena nafte smanjena je i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 50,55 USD, prenosi Hrportfolio.

Tržište se fokusiralo na globalne zalihe koje u posljednje vrijeme snažno rastu, budući da je u prothodnih šest mjeseci ponuda rasla snažnije od potražnje.

U takvom okruženju razočarao je podatak iz izvještaja američke vlade o padu zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za samo 1,2 miliona barela.

Pojedini investitori očekivali su da će se zalihe smanjiti za tri miliona barela.

Predstavnik PVM-a, Stephen Brennock, kazao je da cijene energenata padaju jer su trgovci i dalje pod uticajem podataka iz SAD-a.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, postigla je prošle sedmice sporazum o smanjenju proizvodnje za ukupno 1,2 miliona barela dnevno kako bi se smanjio višak u snabdijevanju.

Prema najnovijem mjesečnom izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA), to bi trebalo da bude dovoljno da se u drugom tromjesečju naredne godine na tržištu pojavi manjak, ukoliko se OPEC i ostali veliki proizvođači budu pridržavali dogovora.

OPEC je objavio da će potražnja za naftom u narednoj godini pasti na 31,44 miliona barela dnevno, za 100 hiljada barela dnevno manje nego što su prognozirali u novembru.

Nova procjena potražnje ujedno je za 1,53 miliona barela dnevno manja od njegove trenutne proizvodnje.

Predstavnik Jefferies-a, Jason Gammel, naveo je da će kombinacija faktora poput dogovorenog smanjenja proizvodnje i poremećaja u snabdijevanju vjerojatno u prvoj polovini godine rezultirati izjednačavanjem ponude i potražnje.

“Rast proizvodnje u SAD-u neizbježno će ponovno ubrzati u drugoj polovini naredne godine, jer će se postupno povećavati kapacitet naftovoda koji se postavlja u permskom bazenu. To znači da bi početkom 2020. godine tržište moglo ponovno vratiti u prezasićenost”, ocijenio je Gammel.

SAD proizvode rekordnih 11,7 miliona barela dnevno i po svemu sudeći zauzeće krajem godine poziciju vodećeg proizvođača nafte u svijetu, ispred Rusije i Saudijske Arabije.

OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u srijedu iznosila 59,2 USD, što znači da je porasla 63 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije