fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 87 USD

Cijene nafte blizu 87 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu 87 USD, jer su očekivanja smanjenog snabdijevanja iz Rusije zasjenila strahovanja od recesije, zbog podizanja kamatnih stopa u velikim potrošačima.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša za 72 centa nego što je bila na zatvaranju na kraju prošle sedmice i iznosila je 86,87 USD. Nakratko se bila spustila na samo 84,51 USD, najnižu vrijednost od sredine januara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 86 centi višoj cijeni, od 79,6 USD, a nakratko se spustio na 77,21 USD, najnižu vrijednost od 6. januara.

Početak trgovine obilježila su strahovanja da će podizanje kamatnih stopa u brojnim velikim potrošačima, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD) i eurozonu, izazvati recesiju i smanjiti potražnju za energentima.

“Sve više centralnih banaka prisiljeno je da preduzima vanredne mjere, bez obzira na cijenu koju će ekonomija morati da plati, pa će potražnja stradati, što bi moglo uravnotežiti tržište nafte”, objasnio je Craig Erlam iz Oandae.

Podršku cijenama pružio je i jaki dolar, čiji se indeks u ponedjeljak popeo na najvišu vrijednost u 20 godina, najavljujući slabiju kupovnu moć kupaca s ostalim valutama.

Uticaj jakog dolara na cijene nafte najizraženiji je unazad više od godinu, pokazuju podaci Refinitiv Eikonu.

Nakon podna, cijene su se stabilizovale, budući da su u prvi plan ponovo izbili poremećaji na tržištu nafte koje su izazvali rusko-ukrajinski rat i zapadne sankcije Rusiji. U Evropskoj uniji (EU) uskoro stupa na snagu embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima.

U fokusu su i veliki proizvođači, koji će naredne sedmice razgovarati o proizvodnoj politici. Na sastanku u septembru Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici odlučili su da blago smanje proizvodnju, a ponovo će se okupiti 5. oktobra.

OPEC+ trenutno proizvodi znatno manje nego što je zacrtao, za čak 3,58 miliona barela dnevno manje u avgustu, prema podacima objavljenima prošle sedmice.

U odvojenom izvještaju, OPEC je objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u petak pojeftinio 2,84 USD, na 92,67 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Penzioneri traže hitnu reformu sistema PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez udruženja penzionera Crne Gore tražio je od Vlade hitnu reformu...