fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 77 USD

Cijene nafte blizu 77 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 77 USD, budući da je optimizam poDStaknut znacima snažnije potražnje u SAD-u prigušila nervoza u očekivanju podizanja granice zaduživanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 76,83 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 72,71 USD.

U srijedu je podsticaj tržištima bio nagli pad zaliha benzina u SAD-u prošle sedmice, za 1,4 miliona barela, i skok obima isporuka benzina u četverosedmičnom periodu na najviši nivo od 2021. Trgovci podatke o obimu isporuka smatraju pouzdanim pokazateljem potražnje.

Na tržištu se pomno prate i pregovori u Vašingtonu o podizanju plafona državnog zaduživanja koji trenutno iznosi 31,4 biliona USD.

Predsjednik Joe Biden i predsjednik Poslaničkog doma Kongresa, republikanac Kevin McCarthy kazali su u srijedu da će usuglasiti stavove o podizanju plafona duga kako bi se izbjegli problemi s plaćanjem.

Njihov sporazum moraju prihvatiti i usvojiti oba doma Kongresa prije nego što vladi ponestane novca, što bi moglo dogoditi već 1. juna.

Uteg cijenama nafte bila su i izmijenjena očekivanja o kretanju kamatnih stopa u SAD-u. Trgovci sada procjenju da su šanse da će ih Fed na sjednici u junu podići iznose 20 odsto.

Prije mjesec procijenili su na 20 odsto šanse da će ih smanjiti.

Zbog praznika u Austriji, gdje joj je sjedište, Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije objavila koliko je u srijedu koštao barel korpe nafte njenih članica. U utorak je koštao 75,22 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije