fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene goriva od početka rada Vlade porasle čak 35 centi po litru

Cijene goriva od početka rada Vlade porasle čak 35 centi po litru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijene svih vrsta goriva su, od početka rada aktuelne Vlade, porasle 35 centi po litru i samo četiri centa su niže od istorijskog maksimuma cijena u Crnoj Gori davne 2012. godine, saopštio je poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša.

“Kada je u pitanju cijena dizela, kojeg u značajnoj mjeri koriste građani slabijeg materijalnog staranja ali i brojni privredni subjekti za potrebe poslovanja, ona je u samo 11 mjeseci rada aktuelne Vlade porasla čak 35 odsto”, napisao je Mugoša na svom Twitter profilu.

On je podsjetio da bez obzira na evidentno povećanje cijene goriva na međunarodnom tržištu, odnosno elemenata u obračunu cijene goriva koji zavise od kretanja cijena na međunarodnim tržištu, 50 do 60 odsto cijene goriva koju plaćaju građani čine akcize i PDV. To su isključivo prihodi države i njihova korekcija zavisi isključivo od volje države.

“Zbog toga, sve ovo vrijeme se mogla realizovati korekcija tih elemenata cijene kako ne bi došlo do ovolikog drastičnog povećanja cijene goriva. Uostalom, imamo i primjer susjedne Hrvatske čija Vlada je reagovala i ograničila rast cijena goriva”, kazao je Mugoša.

On je komentarišući najave Vlade da će preduzeti određene mjere, ukazao na to da se tek nakon 14. poskupljenja goriva od početka rada Vlade i povećanja cijene preko 30 odsto, resorno Ministarstvo sjetilo da najavi izmjenu zakona.

“Ta izmjena naravno treba prvo da se predloži i utvrdi na Vladi, koja kao što javnost svjedoči kuburi sa kvorumom, a onda da se taj predlog izmjena zakona proslijedi na donošenje, odnosno usvajanje Skupštini, koja ne zasijeda zbog bojkota većine u većini”, dodao je Mugoša.

On je zaključio da je ono što posebno zabrinjava činjenica da poskupljenje goriva utiče na poskupljenje brojnih namirnica i razne druge robe i usluga, zbog čega je ugrožen životni standard značajnog broja građana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije