fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCGES otpisao dug od 2,16 miliona EUR

CGES otpisao dug od 2,16 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) otpisao je od kupaca dospjela potraživanja u vrijednosti od 2,16 miliona EUR, pokazuje novi revizorski izvještaj o poslovanju te većinski državne kompanije tokom prošle godine.

“Društvo je u prethodnom periodu obezvrijedilo potraživanja od kupaca za dospjela potraživanja u iznosu od 2,16 miliona EUR za koja je preduzeće utvrdilo da je došlo do promjene u kreditnoj sposobnosti komitenata i da potraživanja u navedenom iznosu neće biti naplaćena”, piše, između ostalog, u izvještaju revizora.

U izvještaju se dodaje da su nedospjela potraživanja 31. decembra prošle godine iznosila 5,28 miliona EUR i da se najvećim dijelom odnose na potraživanja od Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i Elektroprivrede (EPCG), prenosi Dan.

CGES je tokom prošle godine ostvario profit od oko 12,4 miliona EUR, što je uvećanje više od tri puta u odnosu na 2019. godinu kada je iznosio oko 3,6 miliona EUR.

“Na povećanje prihoda od alokacije kapaciteta značajan uticaj imao je početak komercijalne upotrebe kabla prema Italiji koja je počela 28. decembra 2019. godine. Pored direktnog prihoda na granici sa Italijom, puštanje u rad podmorskog kabla posljedično je uticalo i na veliko interesovanje za dodjelu prekograničnih kapaciteta i sa regionalnim elektroprenosnim sistemima”, navodi se u izvještaju.

Na osnovu toga, kako se dodaje, značajno su se povećali prihodi od ITC usluga, koji se odnose na nadoknade iz mehanizma kompenzacije Operatora prenosa, a kao obavezu iz međunarodnih ugovora za prekogranične tokove električne energije. Ostali operativni prihodi obuhvataju prilive na osnovu pomoćnih usluga koje preduzeće pruža širokom spektru lokalnih korisnika.

“Pomoćne usluge uključuju prenesenu električnu energiju, prihode od priključenja na mrežu, angažovanje i isporuka rezervnih kapaciteta prenosa kao i prihodi od odstupanja društva kao balansno odgovorne strane”, navodi se u izvještaju.

U prošloj godini došlo je do povećanja obaveza prema dobavljačima u inostranstvu u odnosu na 2019. godinu u iznosu od 4,18 miliona EUR.

“Ovo povećanje se, prije svega, odnosi na realizaciju ugovora sa Siemens Energy AG za projekte zamjene visokonaponske opreme u trafostanicama i rekonstrukcije sistema zaštite i upravljanja u cijeloj mreži, koja je počela u prošloj godini”, piše u izvještaju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije