fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCGES dijeli dividendu u bruto iznosu od 8,2 miliona EUR

CGES dijeli dividendu u bruto iznosu od 8,2 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Akcionarima Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) biće isplaćena bruto dividenda u ukupnom iznosu od 8,2 miliona EUR, odlučeno je na Skupštini akcionara.

“Na Skupštini je predloženo da se po osnovu ostvarene dobiti u prošloj godini, koja iznosi 20,3 miliona EUR, isplati bruto dividenda akcionarima CGES-a u ukupnom iznosu od 8,2 miliona, a da se preostali dio, kao neraspoređena dobit, akumulira sa dobiti iz prethodnih godina, što su akcionari i jednoglasno prihvatili”, navodi se u saopštenju kompanije.

Akcionari su jednoglasno usvojili i odluke o finansijskim iskazima sa izvještajem revizora, prošlogodišnji izvještaj o poslovanju, kao i politiku zarada, a potvrdili su i odluku o izboru Ernst & Young za revizora u ovoj godini.

Usvojena je i odluka o razrješenju i izboru novih članova Odbora direktora kompanije, pa su tako reizabrani članovi koji predstavljaju državni kapital Aleksandar Mijušković, Zdravko Blečić, Almedina Husović i Mijat Mirković.

Preduzeće Elektromreža Srbije u Odboru CGES-a zastupaće, kao i do sada, Jelena Matejić, a italijansku energetsku kompaniju Terna – Rete Elettrica Nazionale dosadašnji članovi Đakomo Donini i Guido Guida.

Danas je održana i konstitutivna sjednica novoizabranog Odbora direktora, na kojoj je odlučeno da funkciju predsjednika tog tijela u narednom mandatu obavlja Mijušković.

On je, nakon konstitutivne sjednice, saopštio da mu je čast što je opet na čelu kompanije kakva je CGES.

„Veoma sam ponosan na učinjeno u prethodnom periodu, kako u dijelu realizovanih investicija, tako i finansijskim pokazateljima, koji CGES svrstavaju među najuspješnije crnogorske kompanije. Prethodne dvije godine imali smo jasnu viziju i pokazali smo da imamo sposobnost i snagu da tu viziju i realizujemo“, rekao je Mijušković.

On je dodao da su dobre poslovne prakse, brzo prilagođavanje velikim promjenama i neprekidna posvećenost razvoju, odlike kompanije kakva je CGES.

“Težnja ka razvoju, što je naš primarni cilj, istraživanje novih ideja i poštovanje i podsticanje različitih mišljenja, zajedno doprinose kako uspjehu kompanije, tako i njenih zaposlenih”, rekao je Mijušković.

Kako je saopšteno, CGES je u prethodnom periodu, ne samo u lokalnim okvirima, prepoznat po značajnim investicionim ulaganjima u razvoj prenosnog sistema.

“Ovdje se posebno ističe projekat podmorske interkonekcije sa Italijom, odnosno projekat Trans-Balkanskog koridora, kojim će biti napravljen energetski most od Italije preko Crne Gore, Bosne i Hercegovine (BIH), Srbije, pa sve do Rumunije, u okviru kojeg se već do kraja godine očekuje završetak dalekovoda 400 kV Lastva – Pljevlja i kompletiranje 400 kV prstena, što je zavidan uspjeh za Crnu Goru”, rekli su iz CGES-a.

Iz kompanije su dodali da su sa ostvarenom neto dobiti od 20,3 miliona EUR, što je istorijski rezultat CGES-a, i investicionim zamahom koji su u značajnoj mjeri realizovali, ne samo ostvarili zacrtane ciljeve, već ih i premašili.

„Direktnu korist od ovakve dobiti imaju svi akcionari, kojima ćemo, zahvaljujući usvojenoj odluci na Skupštini akcionara, isplatiti dividendu u bruto iznosu od 8,2 miliona EUR. Izuzetan je podatak da je do sada akcionarima CGES-a isplaćena dividenda u iznosu od 33,78 miliona“, zaključio je Mijušković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije