fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCEZAP: CKB povrijedila kolektivna prava potrošača u Crnoj Gori

CEZAP: CKB povrijedila kolektivna prava potrošača u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Viši sud u Podgorici odbio je kao neosnovanu žalbu Crnogorske komercijalne banke (CKB) i donio presudu kojom je utvrđeno da je banka povrijedila član Zakona o potrošačkim kreditima, čime je ujedno povrijedila kolektivna prava potrošača u Crnoj Gori.

Iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) saopšteno je da je u presudi donijetoj 20. oktobra, Viši sud potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda, od 14. januara.

“Utvrđuje se da je tužena povrijedila član 23 stav 2 Zakona o potrošačkim kreditima određujući naknadu za prijevremnu otplatu kredita u iznosima od jedan odsto, odnosno 0,5 odsto iznosa kredita koji se prijevremeno otplaćuje, čime je ujedno povrijedila kolektivna prava potrošača“, navodi se u obrazloženju.

Kako se dodaje u presudi, banci se zabranjuje da u ugovorima koje nudi potrošačima određuje naknadu za prijevremenu otplatu kredita u procentima, zavisno od iznosa zajma, odnosno od iznosa kredita koji se prijevremeno otplaćuje u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude. Banci se zabranjuje takvo ili slično postupanje ubuduće.

Tužbu protiv CKB-a podnio je u januaru prošle godine CEZAP, preko advokata Miloša Vukčevića, punomoćnika CEZAP-a. Na presudu Osnovnog suda po ovom predmetu, donijetu u korist CEZAP-a, CKB je 15. februara podnijela žalbu Višem sudu.

Provjerom pravilnosti i zakonitosti prvostepene presude, Viši sud je utvrdio da je žalbeni zahtjev CKB banke neosnovan zbog čega je odbio da preinači odluku Osnovnog suda.

„Presuda Višeg suda je prva pravosnažna presuda koja je u Crnoj Gori donijeta po tužbi za zaštitu kolektivnih interesa potrošača“, navodi se u saopštenju.

Osim što je važna za široki krug potrošača, postojećih i svih budućih klijenata CKB-a, ali posredno i drugih banaka u Crnoj Gori koje primjenjuju istu praksu, prema riječima Vukčevića, ova presuda je značajna i sa aspekta EU pregovora Crne Gore.

„Presuda potvrđuje spremnost crnogorskog pravosuđa da tumači zakonodavstvo u skladu sa pravnom tekovinom EU i presudama Suda pravde EU, te time direktno doprinosi procesu privremenog zatvaranja pregovaračkog Poglavlja 28: Zaštita potrošača i zdravlja“, naveo je Vukčević.

U obrazloženju presude, Viši sud je potvrdio činjenice iz presude Osnovnog suda, po kojima je CKB narušila kolektivne interese i prava potrošača, postojećih i potencijalnih klijenata, time što naknadu za prijevremenu otplatu kredita koje nudi potrošačima uvijek naplaćuje u maksimalnom iznosu od jedan odsto, odnosno 0,5 odsto, što је utvrđeno iz Liste uslova za kredite fizičkih lica CKB-a, pravosnažne od 12. novembra 2018. godine.

„Takvo postupanje CKB banke u suprotnosti je sa članom 23. st. 2 Zakona o potrošačkim kreditima koji propisuje da ova naknada mora biti pravedna i objektivna i mora biti jednaka opravdanim troškovima koje ova banka ima u vezi sa prijevremenom otplatom kredita“, rekli su iz CEZAP-a.

Takođe, Viši sud je zaključio da je CKB postupala i suprotno odredbi člana 23 stavovi 3 i 4 Zakona o potrošačkim kreditima, u smislu da je ugovarala maksimalan iznos naknade, a da tome nije prethodilo utvrđenje pravedne i objektivne naknade opravdanih troškova neposredno povezanih sa prijevremenom otplatom kredita.

„Sud je naveo da to što је neko lice otplatilo veći iznos kredita ne može biti “sankcionisano” isplatom veće nadoknade u slučaju prijevremene otplate kredita, jer nije riječ о docnji niti o neispunjenju ugovornih obaveza“, navodi se u saopštenju.

Konačno, Viši sud je u obrazloženju presude podsjetio da je navedenom odredbom Zakona o potrošačkim kreditima propisan maksimalan iznos naknade, kako bi se potrošači zaštitili od eventualnih zloupotreba, koji kreditoru to jeste banci treba da posluži kao odrednica do koje je dozvoljeno ugovarati predmetnu naknadu, što CKB nije primijenila već je u svakom konkretnom slučaju ugovarala maksimalan iznos iste i na taj način dovela u nepovoljniji položaj potrošače koji su otplaćivali veći iznos kredita.

„Prema presudi, ovakvo postupanje CKB-a je u suprotnosti kako sa Zakonom o potrošačkim kreditima, tako i sa Direktivom 2008/48/EZ o ugovorima o potrošačkim kreditima i praksom iz slučajeva koji su se vodili pred Sudom pravde EU“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije