fbpx
NaslovnicaMINA BusinessČetvrta podrška penzionerima sa najnižim primanjima

Četvrta podrška penzionerima sa najnižim primanjima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) i Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) usmjeriće oko 3,89 miliona EUR za pomoć penzionerima sa primanjem do prosječne penzije od 299,06 EUR, uključujući i korisnike srazmjerne penzije, saopštili su iz tog resora.

Iz Ministarstva su rekli da će detalji o načinu isplate biti naknadno saopšteni iz Fonda PIO.

“MFSS i Fond PIO usmjeriće 3.887.650 EUR za pomoć penzionerima sa primanjem do prosječne penzije od 299,06 EUR, uključujući i korisnike srazmjerne penzije”, navodi se u saopštenju.

To je, kako su kazali iz Ministarstva, četvrta podrška penzionerima sa najnižim primanjima za oko godinu.

Oni su podsjetili da se sadašnja jednokratna pomoć od po 50 EUR odnosi na 77.753 penzionera, što čini 63,03 odsto ukupnog broja.

“Vlada je danas utvrdila informaciju MFSS-a o obezbjeđivanju sredstava za isplatu jednokratne pomoći, a Fondu PIO će biti preusmjereno nedostajućih 3.225.850 EUR od ukupno planiranog iznosa za ovu podršku”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je ovo četvrta podrška penzionerima u mandatu ove Vlade, za poboljšanje materijalnog položaja.

“Tokom prošle godine obezbijeđena je pomoć kroz pakete mjera privredi i građanima – prvo u novčanom iznosu, pa kroz subvencije za električnu energiju, u saradnji sa Elektroprivredom, a potom i kroz jednokratnu pomoć u decembru”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je finansijski omogućeno da u ovoj godini dođe do povećanja minimalne penzije sa 147 na 200 EUR, uz redovno usklađivanje primanja.

“MFSS je planiralo i ubrzanu penzionu reformu, u saradnji sa Svjetskom bankom, koja je posebno važna za ispravljanje dugogodišnje nepravde prema penzionerima”, navodi se u saopštenju tog Vladinog resora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije