fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCEFTA: Približavanje regiona EU zajednička vizija i obaveza

CEFTA: Približavanje regiona EU zajednička vizija i obaveza

Berlin, Brisel, (MINA-BUSINESS) – CEFTA, zajedno sa partnerima, ulaže velike napore kako bi ideja o zajedničkom regionalnom tržištu zaživjela što je brže moguće u korist građana i kompanija, saopštio je direktor CEFTA Sekretarijata, Emir Đikić.

On je na Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu predstavio ključne rezultate koje su CEFTA strane postigle u svjetlu zajedničke odluke o razvoju Zajedničkog regionalnog tržišta, dogovorenog u novembru prošle godine u Sofiji.

“Kada smo sumirali rezultate iz prošle godine, koja je donijela mnoge izazove, možemo da kažemo da je CEFTA olakšala trgovinu u izazovnim vremenima, kao i da obećamo da će to ostati naš prioritet u ovoj godini. Radimo na različitim procesima, koji bi preduzećima donijeli uštedu vremena i troškova, a neki od njih su – proširenje Zelenih koridora u okviru CEFTA i sa EU, olakšavanje elektronske trgovine i validacija AEO programa”, rekao je Đikić.

Značajan posao je, prema njegovim riječima, urađen na ekspertskom nivou, a sada bi usvajanje tih važnih odluka trebalo da bude prioritet.

“Tim u CEFTA Sekretarijatu, kolege iz administracija i naši partneri, svi smo bili posvećeni ovome. Mogu s ponosom da elaboriram i predstavim prilično dobre rezultate za prvu polovinu ove godine”, kazao je Đikić.

Kako je navedeno u saopštenju, među najvažnijim dostignućima je to što su CEFTA Zeleni koridori prošireni na sve prelaze u regionu, računajući i pružne. Zeleni koridori biće prošireni i na Grčku, kako je najavio premijer te zemlje, Kirijakos Micotakis na Samitu u Berlinu.

Primjena tog koncepta poslužiće kao proba za povezivanje sa državama članicama EU.

Zeleni koridori/trake uspostavljeni su na samom početku izbijanja pandemije koronavirusa kako bi se spriječila nestašica osnovne robe i medicinskog materijala i ublažili poremećaji u transportu i trgovini uzrokovani raznim mjerama predostrožnosti.

Iz tog razloga, CEFTA Sekretarijat i Stalni sekretarijat Transportne zajednice zajednički su pripremili predlog za olakšavanje transporta i trgovine robom od primarne neophodnosti na Zapadnom Balkanu, a inicijativa je sprovedena za manje od mjesec.

Statistika pokazuje da približno 80 odsto kamiona koristi CEFTA Zelene koridore, a 20 odsto onih koji ih koriste prevoze robu prioritetne neophodnosti i ostvaruju benefite od prioritetnog prolaska.

“U prošloj godini od početka pandemije, 500 hiljada kamiona je iskoristilo ovu inicijativu i od tada nijesu zabilježeni veći zastoji. Imajući u vidu uspjeh inicijative, strane su se usaglasile da je prošire na sve granične prelaze i ona je funkcionalna od maja”, navodi se u saopštenju CEFTA-e.

U svjetlu ekonomske važnosti Evropske unije za region, na koju odlazi oko dvije trećine cjelokupne trgovine, CEFTA strane jako su zainteresovane da zelene koridore/trake prošire na granične prelaze sa susjednim državama članicama EU na osnovu zaključaka Samita u Sofiji održanog u novembru prošle godine.

“Ta inicijativa će imati koristi i za EU i za CEFTA strane smanjenjem gužvi na prelazima, jer prosječno vrijeme čekanja kamiona na nekim graničnim prelazima CEFTA/EU je veće od dva sata”, dodaje se u saopštenju.

Izvještaji o validaciji AEO programa za Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Moldaviju su završeni i spremni za usvajanje. Preostale strane se podstiču da se prijave za postupak validacije.

“Uzajamnim priznavanjem uključene carinske uprave pristaju da priznaju validirane AEO programe izdate na jednom tržištu na ostalih šest tržišta. Ovaj status omogućava lakše carinjenje uopšte i ključni je element u jačanju bezbjednosti lanca snabdijevanja, pružajući višestruke koristi za trgovinu. Uzajamno priznavanje AEO programa za bezbjednost i sigurnost kompanijama sa ovim statusom omogućilo bi da imaju koristi od toga u svim CEFTA stranama”, podsjetili su iz CEFTA-e.

Odluka o olakšavanju elektronske trgovine, kojom se utvrđuju pravila o e-trgovini u okviru CEFTA, je finalizovana. Usvajanjem zajedničkog tržišnog principa i usklađivanjem ključnih pravila, preduzećima se pruža jedan set pravila za sedam tržišta.

“To znači da nema posebnog odobrenja i registracije za digitalna preduzeća, umanjeni su troškovi koji se odnose na regulatornu analizu, usklađenost, primjenjivanje i sudove”, kazali su iz CEFTA-e.

Pregovori o profesionalnim kvalifikacijama na ekspertskom nivou su završeni, dok je postignut značajan napredak u pregovorima o rješavanju sporova i uklanjanju radnih dozvola i turističkim uslugama.

Na Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu poručeno je da CEFTA predstavlja integrisano tržište od 20 miliona ljudi koje je konkurentnije na evropskoj i globalnoj sceni, privlačnije za strane i međuregionalne investitore i moglo bi da donese dodatnih 6,7 odsto rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u regionu.

“Ideja o uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta pomoći će regionu u usvajanju standarda EU i približavanju jedinstvenom tržištu EU”, poručeno je na Samitu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije