fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCEDIS ugrađuje stara brojila

CEDIS ugrađuje stara brojila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), prema saznanjima Pobjede, nema takozvanih pametnih, odnosno brojila koja se daljinski očitavaju, pa više zgrada u Podgorici i na primorju čeka njihovu ugradnju.

“Trenutno se samo ugrađuje poneko staro brojilo u individualne objekte, ali ni starih brojila više nemaju”, tvrdi izvor lista i dodaje da CEDIS sada stara brojila skida sa objekata koji se ne koriste, da barem malo ublaže nezadovoljstvo investitora.

Iz CEDIS-a, međutim, tvrde da imaju dovoljno brojila “za nesmetano funkcionisanje sistema”. Oni su Pobjedi kazali da su u toku postupci za nabavku mjernih uređaja prema već utvrđenom planu.

CEDIS je do takvog stanja zaliha došao zbog poništavanja dva tendera za nabavku pametnih brojila. Jedan tender je poništio novi menadžment, a drugi Komisija za javne nabavke zbog namještanja posla za biznismena Vojina Lazarevića.

Namještanje se nastavilo, pa je, prema saznanjima Pobjede, CEDIS u decembru kao hitnu nabavku od Lazarevića kupio dvije hiljade brojila.

Po Zakonu o javnim nabavkama, CEDIS nije imao pravo da koristi taj institut, jer to može da uradi samo ako je bez svoje krivice došao u situaciju da nema brojila. Oni su u tu situaciju, krajem prošle godine, došli zato što su novi direktor Vladimir Čađenović i predsjednik Odbora direktora Rajko Radošević poništili tender prethodnika bez objašnjenja.

Prema podacima lista, ta su brojila odavno potrošili i sad se pripremaju da izigraju zakon, pa će umjesto tendera brojila nabavljati kroz male nabavke. Tako je CEDIS u utorak raspisao deset poziva vrijednosti po 20 hiljada EUR za “jednostavnu nabavku” brojila, što nije dozvoljeno, jer se ne smije dijeliti isti predmet nabavke na taj način, kako bi se izbjegao tender.

Iz CEDIS-a su objasnili da po Zakonu o energetici investitor podnosi zahtjev za izdavanje saglasnosti za priključenje objekata tek po završetku radova. CEDIS, navode, izdaje rješenje o saglasnosti za priključenje tek nakon ispunjavanja svih uslova.

“Nakon izdavanja saglasnosti za priključenje objekta, pristupa se ugradnji mjernih uređaja”, objasnili su iz CEDIS-a i dodali da se tokom gradnje objekata električna energija obezbjeđuje preko građevinskog priključka.

Oni su naveli da su trenutno 993 nova korisnika u procesu dobijanja saglasnosti za priključenje.

“Tokom prethodne godine je ugrađeno skoro 5,7 hiljada mjernih uređaja kod novih korisnika, dok je od početka tekuće godine zaključno sa aprilom, ugrađeno 1,89 hiljada. Tokom maja ugrađena su 263 uređaja za mjerenje utroška električne energije”, precizirali su iz CEDIS-a.

Međutim, u redovnim mjesečnim izvještajima koje šalje medijima, CEDIS je navodio sasvim druge podatke. Prema tim podacima, u januaru su ugradili 24 nova brojila, u februaru 21, u martu 23, a u aprilu 19, odnosno ukupno 87 novih brojila za četiri mjeseca.

Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 338 hiljada, čime je pokriveno preko 80 odsto konzuma.

Krajem marta ove godine Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je odluku uprave CEDIS-a da se kompaniji Meter&Control biznismena Vojina Lazarevića dodijeli posao nabavke 32 hiljade brojila i druge opreme u vrijednosti 4,7 miliona EUR.

Lazarevićeva kompanija tada je dala najskuplju ponudu, koja je bila skoro dva miliona viša od najniže. Pobjeda je u više navrata pisala da na tom tenderu dio tehničke specifikacije planski bio prilagođen brojilima Lazarevićeve firme.

Na odluku CEDIS-a žalili su konzorcijumi Mezon-Enerdat iz Danilovgrada i Infinity ITSS and Energy iz Podgorice i Prointer ITSS iz Banjaluke, jer su smatrali da je uprava nezakonito, ignorišući uslove konkursa, njihove ponude proglasila neispravnim.

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki donijela je 28. marta solomonsko rješenje: poništila je odluku CEDIS-a, zbog bitnih povreda postupka, a žalbe odbacila, jer ih je proglasila bespredmetnima zbog poništenja tendera.

Tender je objavljen 18. oktobra prošle godine, šest mjeseci nakon što je nova uprava poništila prethodni tender.

Na tenderu je pobijedila Lazarevićeva kompanija, koja je dala najskuplju ponudu, skoro dva miliona višu od najniže. Prethodni tender je bio objavljen 16. februara prošle godine, za nabavku 6,1 hiljadu brojila sa cjelovitim softverom procijenjene vrijednosti 1,1 milion EUR.

On je poništen nekoliko dana prije datuma predviđenog za otvaranje ponuda uz obrazloženje u odluci da je naručilac ocijenio da je potrebna bitna promjena tenderske specifikacije.

Tender je poništen iako je CEDIS tada, kako saznajemo, raspolagao sa ograničenim brojem brojila za priključenje novih potrošača.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...