fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCEDIS: Stabilno napajanje zimskih centara

CEDIS: Stabilno napajanje zimskih centara

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zimski turistički centri tokom predstojeće zimske turističke sezone trebalo bi da imaju stabilno i sigurno napajanje električnom energijom, osim u slučaju eketremno loših vremenskih uslova, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Ski centri Kolašin 1450 i Kolašin 1600 tokom prethodne zimske sezone imali su probleme u snabdijevanju električnom energijom usljed, kako je tada objašnjeno, loših vremenskih uslova, piše portal RTCG.

Iz CEDIS-a tvrde da u segmentu planiranja i realizacije investicija, kao i održavanja, sa posebnom pažnjom tretiraju elektrodistributivnu mrežu sa koje se napajaju zimski i ljetnji turistički centri.

“Sproveli smo sve pripremne aktivnosti i, osim u slučaju ekstremno loših vremenskih uslova, garantujemo adekvatan kvalitet napajanja sa elektrodistributivne mreže koja je u našoj nadležnosti”, kazali su iz CEDIS-a.

Kad je u pitanju klašinska opština, u cilju pripreme za predstojeću zimsku sezonu obavljene su sve aktivnosti na dalekovodima, trafostanicama i niskonaponskim mrežama.

Iz CEDIS-a su objasili da se Ski centar 1450 Kolašin napaja sa dalekovoda 10 kV Jezerine, čija je dionica do trafostanice 10/0,4 kV Rijeka Mušovića u tehnički ispravnom stanju, te da u prošloj godini nije bilo ispada.

“Međutim, dio dalekovoda od trafostanice 10/0,4 kV Rijeka Mušovića nije u vlasnistvu CEDIS-a, a samim tim i prekidi koji se dešavaju na toj dionici, nijesu dio naše nadležnoosti. Kako bi doprinijeli rješavanju problema, koji se dominantno u javnosti tretira kao naša odgovornost, upravi Ski centra 1450 je predloženo da se obrate zahtjevom za izdavanje saglasnosti za priključenje na novu TS 35/10 kV Jezerine, koja se nalazi neposredno pored Ski centra”, rekli su iz CEDIS-a.

Oni su kazali da dalekovod 35 kV Breza – Rijeka Mušovića dijelom napaja Ski centar Kolašin 1600, i na dionicama gdje nema spornih imovinsko-pravnih pitanja nema problema sa održavanjem dalekovoda.

“Međutim, na određnim djelovima trase vlasnici zemljišta ne dozvoljavaju pristup dalekovodnim stubovima, pa u tim slučajevima nijesmo u mogućnosti da obavimo zamjenu dotrajale konstrukcije i ovjesne opreme”, saopštili su iz CEDIS-a.

Oni su dodali da su na Žabljaku završene gotovo sve pripremne aktivnosti, a da je dalekovod koji napaja Ski centar Vučje kod Nikšića u veoma dobrom stanju, te da omogućava pouzdano napajanje.

Priprema za zimsku sezonu završena je i u ski centrima Lokve i Rožaje, kao i ski centru Turjak, pa u CEDIS-u očekuju se stabilno i kvalitetno napajanje električnom energijom tih centara.

Oni su dodali da priprema elektrodistributivne mreže za zimsku turističku sezonu podrazumijeva opsežne aktivnosti utvrđene planom održavanja, sa ciljem obezbjeđivanja maksimalne stabilnosti i kvaliteta u napajanju električnom energijom, naročito na području sjevernih opština, gdje na određenim lokacijama vremenski uslovi imaju ekstremni karakter sa izuzetno nepovoljnim posljedicama po nadzemnu elektromrežu.

Iz CEDIS-a su saopštili i da je u rekonstrukciju oko 800 kilometara (10 kV) dalekovoda do sada uloženo 26 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije