fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCEDIS pokreće akciju suzbijanja neovlašćenog korišćenja struje

CEDIS pokreće akciju suzbijanja neovlašćenog korišćenja struje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) pokrenuće opsežnu akciju suzbijanja neovlašćene potrošnje električne energije na području svih opština, saopštili su njegovi predstavnici.

Oni su objasnili da će specijalizovane ekipe obilaziti mjerna mjesta u okviru trafo-reona gdje su uočene disproporcije između isporučene i izmjerene električne energije.

Rukovodilac Operativne direkcije, Vladimir Ivanović, kazao je da neovlašćena potrošnja električne energije za posljedicu ima smanjenje stepena sigurnosti i kvaliteta u napajanju, zbog čega usljed nelegalnih radnji neodgovornih pojedinaca može doći do problema u napajanju za one koji su legalno priključeni i redovno izmiruju obaveze.

foto: CEDIS

„Upravo su prava naših korisnika i uvođenje u legalne okvire svih aktivnosti na distributivnoj mreži centralni motiv akcije, koju ćemo sprovoditi energično i dosljedno”, rekao je Ivanović.

CEDIS raspolaže najmodernijom opremom za utvrđivanje neovlašćenih aktivnosti na mjernim mjestima, dok radnje na terenu sprovode stručne ekipe sa višegodišnjim iskustvom, upoznate sa svim vidovima neovlašćenog preuzimanja električne energije i detaljnim informacijama o karakteristikama konzuma, naročito o problematičnim područjima.

Ivanović je naveo da je CEDIS u prethodnom periodu pokrenuo niz projekata, sa akcentom na ugradnju elektronskih brojila, zahvaljujući čemu su gubici električne energije prošle godine smanjeni na 12,93 odsto sa 20,13 odsto 2012. godine.

„Međutim, finansijska šteta po CEDIS je i dalje visoka. Pored toga što se ti gubici ne prelivaju na račune potrošača električne energije, opterećuju poslovanje i investicionu aktivnost kompanije, a mogu se negativno odraziti i na dugoročnu održivost popusta rezervisanih za redovne platiše”, objasnio je Ivanović.

Iz CEDIS-a su podsjetili da Zakon o energetici zabranjuje neovlašćeno korišćenje električne energije i obavezuje kompaniju da ukoliko utvrdi krađu, bez prethodnog upozorenja, obustavi isporuku struje korisniku.

Dalje postupanje propisano je pravilima za sprovođenje postupka za otkrivanje, utvrđivanje i sprečavanje neovlašćenog korišćenja električne energije i metodologijom za obračun i naplatu neovlašćeno preuzete električne energije.

Iz CEDIS-a su dodali da je u periodu od 2016. godine obračunato ukupno oko 86 miliona kWh po osnovu neovlašćeno preuzete električne energije ili 8,7 miliona EUR, od čega je naplaćeno oko 70 odsto.

Oni su kazali da je u prethodnom periodu putem korisničkih servisa CEDIS-a značajan broj korisnika prijavljivao neovlašćenu potrošnju, zbog čega je aktivirana i posebna mail adresa: [email protected], putem koje se anonimno može zahtijevati kontrola mjernog mjesta zbog sumnje na neovlašćenu potrošnju.

Shodno propisima neovlašćeno korišćenje električne energije podrazumijeva samovoljno priključenje korisnika na distributivni sistem električne energije ili instalaciju drugog kupca, korišćenje energije bez ili mimo mjernih uređaja, neovlašćeno izvođenje intervencija na mjernim uređajima, čime se onemogućava pravilno registrovanje utrošene energije, samovoljno priključenje nakon obustave isporuke struje zbog neovlašćene potrošnje ili neplaćanja računa za utrošenu energiju, kao i korišćenje električne energije nakon raskida ili isteka ugovora o priključenju ili o snabdijevanju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...