fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCBCG uspješno realizovala Svjetsku nedjelju novca

CBCG uspješno realizovala Svjetsku nedjelju novca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) je brojnim aktivnostima, organizovanim tokom protekle sedmice, obilježila Svjetsku nedjelju novca, manifestaciju koja ima za cilj razvijanje i snaženje finansijske kulture kod najmlađe populacije.

„U aktivnosti koje je CBCG osmislila povodom Svjetske nedjelje novca, koja se obilježavala pod sloganom „Uči. Štedi. Zaradi“, bio je uključen veliki broj djece i mladih iz različitih crnogorskih gradova“, navodi se u saopštenju.

Početkom sedmice je u prostorijama CBCG bio organizovan cjelodnevni događaj koji je uključio niz predavanja na temu novca, potrošnje, štednje i preduzetništva. Predavanjima su prisustvovali učenici Osnovne škole „Savo Pejanović“, Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ i Srednje stručne škole „Sergije Stanić“.

Tokom manifestacije, predstavnici CBCG posjetili su podgorički vrtić Mali princ, u okviru Javne predškolske ustanove (JPU) „Đina Vrbica“, Obrazovni centar u Plužinama, osnovne škole „Mirko Srzentić“ i „Stefan Mitrov Ljubiša“ iz Budve, “Drago Milović“ iz Tivta, „Boško Buha“ i Gimnaziju „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja.

U okviru posjeta, za djecu mlađeg uzrasta su bile organizovane kreativne radionice, a za stariji uzrast predavanja i diskusije na brojne ekonomske i finansijske teme.

„U okviru akcije, bile su organizovane i posjete djece iz vrtića „Zagorka Ivanović“ sa Cetinja i učenika Srednje stručne škole i Gimnazije sa Cetinja Muzeju novca“, rekli su iz CBCG.

Kroz iniciranje i sprovođenje takvih edukativnih i društveno odgovornih aktivnosti, CBCG promoviše finansijsku edukaciju, odnosno jačanje finansijske pismenosti, koja je preduslov za odgovorno upravljanje novcem.

„Namjera je da djeca u najranijem djetinjstvu započnu sa usvajanjem korisnih i zdravih navika u upravljanju i raspolaganju novcem, kao i racionalnom i mudrom trošenju“, dodaje se u saopštenju.

Svjetska nedjelja novca je globalna manifestacija, koja se organizuje na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju djece i mladih (CYFI), a obilježava se u preko 160 zemalja svijeta.

Najčitanije