fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCBCG odobrila NLB-u pripajanje Komercijalne banke

CBCG odobrila NLB-u pripajanje Komercijalne banke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) odobrila je NLB banci pripajanje Komercijalne, čime su se stekli uslovi za posljednju fazu spajanja dvije kompanije.

Iz NLB su saopštili da je CBCG odobrenje izdala 2. septembra, a da je pravno pripajanje banaka planirano za 12. novembar.

„Uzimajući u obzir u pokazatelje poslovanja NLB banke, te njene fiпansijske i poslovne aktivnosti, kao i sve dostavljene informacije uz zahtjev za davanje odobrenja, ispunjeni su zakonom propisani uslovi za odobravanje pripajanja Кomercijalne banke“, navodi se u odluci CBCG.

Iz NLB su saopštili da je klijentima poslata ponuda za otvaranje transakcionih računa, odnosno obavještenja o promjenama brojeva transakcionih računa, izmjenama funkcionalnosti i mogućnostima korišćenja proizvoda i usluga ugovorenih u Komercijalnoj banci, koje stupaju na snagu danom pripajanja.

„Klijenti Komercijalne banke će, tokom vikenda spajanja banaka, moći nesmetano da koriste platne kartice, dok će ostali servisi biti povremeno van fukncije, o čemu će klijenti obje banke biti redovno obavještavani. Od 15. novembra klijenti Komercijalne banke nastaviće da koriste sve svoje servise i proizvode u NLB banci“, navodi se u saopštenju NLB-a.

Glavni izvršni direktor NLB banke, Martin Leberle, kazao je da će se pripajanjem Komercijalne banke osnažiti NLB, koja je dio snažne Grupe posvećene širenju poslovanja u ovom regionu.

„Cilj nam je da nova banka zaživi kao simbioza znanja i odgovornog bankarstva, sa zaposlenima koji njeguju upravo te kvalitete. NLB ostaje posvećena najboljem interesu klijenata obje banke, koji mogu očekivati još bolje bankarsko iskustvo“, poručio je Leberle.

Klijenti Komercijalne banke ukoliko narednih dana ne prime pisano obavještenje, mogu posjetiti najbližu filijalu te banke.

Novi brojevi računa u NLB banci koji su navedeni u obavještenju i koji će zamijeniti postojeće račune u Komercijalnoj, biće važeći od momenta pravnog spajanja banaka, 12. novembra.

Nakon spajanja, u narednih godinu, uplate izvršene na postojeće račune u Komercijalnoj banci biće prihvaćene, a uplaćena sredstva automatski preusmjerena na novootvorene račune u NLB banci. Plaćanja u zemlji i prema inostranstvu biće omogućena samo sa novih računa koji su otvoreni u NLB banci.

Iz NLB su klijentima Komercijalne banke savjetovali da na vrijeme obavijeste svoje poslodavce i uplatioce o novom broju računa.

„Imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju, u cilju zaštite zdravlja, banka će o novim brojevima računa klijenata penzionera obavijestititi Fond penzijsko invalidskog osiguranja (PIO). Potrebno je da klijenti penzioneri prethodno potpišu saglasnost u ekspozituri Komercijalne banke, čime bi omogućili da banka umjesto njih informiše Fond o novom broju računa penzionera“, navodi se u saopštenju NLB-a.

NLB je prethodnu godinu završila kao druga banka u Crnoj Gori ро tržišnom učešću depozita od 13,07 odsto, treća ро učešću kredita od 13,12 odsto i kapitala 11,63 odsto, ali i kao lider na tržištu u segmentu stambenih kredita sa učešćem od gotovo četvrtinu. Učešće Komercijalne banke u kreditima je 3,43 odsto, a u depozitima 3,56 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije