fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCBCG nije zabranila otvaranje računa Rusima i ruskim firmama

CBCG nije zabranila otvaranje računa Rusima i ruskim firmama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) nije zabranila otvaranje računa pojedincima i preduzećima sa teritorije Rusije, jer za to nije nadležna, saopštili su njeni predstavnici.

„Odluku o uvođenju svih vrsta restriktivnih mjera donosi Vlada, na predlog Ministarstva vanjskih poslova“, kazali su iz vrhovne monetarne institucije.

Iz CBCG su podsjetili da je članom 7 Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama propisano da se rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN), kojima su utvrđene restriktivne mjere, objavljuju u originalu, odmah po usvajanju, na internet stranici organa državne uprave nadležnog za vanjske poslove.

“Te mjere se primjenjuju prema označenim licima sa liste UN-a, bez odlaganja”, objasnili su iz CBCG.

O restriktivnim mjerama, Ministarstvo vanjskih poslova odmah po usvajanju rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a kojima su te mjere utvrđene, a prije objavljivanja rezolucije na internet stranici, obavještava državne i organe državne i lokalne uprave i samouprave, banke i druge finansijske organizacije i druga preduzeća i pojedince koji vrše javna ovlašćenja ili javnu službu.

“Svi pojedinci i preduzeća obavezni su da se uzdržavaju od bilo kakvog poslovnog odnosa, pružanja usluga ili pomoći označenim licima, kao i sa njima, neposredno ili posredno, povezanim licima”, naveli su iz CBCG.

Pored navedenih rezolucija, restriktivne mjere se, kako su kazali iz CBCG, uvode i na osnovu akata Evropske unije (EU), odluke drugih međunarodnih organizacija čiji je Crna Gora član ili čijim se izjavama pridružuje u skladu sa vanjskopolitičkim prioritetima, kao i drugih osnova u skladu sa međunarodnim pravom.

„U vezi sa navedenim, CBCG djeluje u okvirima svojih ovlašćenja i nadležnosti, vršeći nadzor nad primjenom zakona i drugih propisa kojima se uređuje bankarsko poslovanje“, zaključili su iz vrhovne monetarne institucije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije