fbpx
NaslovnicaMINA BusinessČadež: Evropski lideri da slušaju glas svoje privrede

Čadež: Evropski lideri da slušaju glas svoje privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropski lideri treba da slušaju glas sopstvene privrede koja im je jasno poručila da su ekonomije Zapadnog Balkana dio evropske ekonomske strukture, saopštio je predsjednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma (KIF), Marko Čadež.

„To znači da mi želimo da što prije počnu pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kao i da se primjeni vizna liberalizacija za građane Kosova“, rekao je Čadež na marginama Konferencije pod nazivom Sinergija – ključ uspjeha regiona, koju je u Budvi organizovala Privredna komora (PKCG).

On je, nakon sjednice Upravnog odbora KIF-a, kazao da su oni razočarani što pojedini evrospki lideri ne slušaju ili ne mogu da čuju glas sopstvene privrede.

Čadež je podsjetio da su predstavnici Evropske komore, koja predstavlja 21 milion kompanija, nedavno poručili da žele da zemlje Zapadnog Balkana budu dio EU, ali da je samo nekoliko dana nakon toga održan samit na kojem nijesu započeti pregovori Sjevernom Makedonijom i Albaniojom, niti je urađeno išta po pitanju vizne liberalizacije za građane Kosova.

On je dodao i da KIF, koji predstavlja oko 350 hiljada kompanije regiona, može svojim članicama da ponudi konkretne stvari, kao što je projekat pod nazivom Challenge Fund.

„Krećemo u realizaciju tog projekta kroz koji ćemo, zajedno sa njemačkom razvojnom bankom KfW, dati 12 miliona EUR grantova konzorcijumima kompanija i edukativnih ustanova. To je veoma konkretan proizvod koji dolazi od KIF-a“, rekao je Čadež.

On je saopštio da se radi i projekat sa njemačkom Privrednom komorom, koji bi trebalo da doprinese podizanju kapacitete privrednih komora regiona.

„Prvo počinjemo da radimo sa Privrednom komorom Albanije“, kazao je Čadež.

On je naveo da je isti taj projekat namijenjen povezivanju regionalnih sa njemačkim kompanijama.

„To je važno jer im se na taj način omogućava da se sretnu sa potencijalnim kupcima, ali i da se pripreme i budu spremni da rade sa njima“, zaključio je Čadež.

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...