fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBrzina postupanja administracije veoma važna

Brzina postupanja administracije veoma važna

Bečići, (MINA-BUSINESS) – Brzina postupanja administracije o zahtjevima za izdavanje dozvola za privremeni boravak i rad stranaca veoma je bitna stavka za poslovanje privrednika, posebno u jeku turističke sezone, saopštili su predstavnici Unije poslodavaca (UPCG).

Oni su, na savjetovanju o praktičnoj primjeni novog Zakona o strancima, pozitivno ocijenili rješenja koja se odnose na pojednostavljivanje procedura za izdavanja dozvola za privremeni boravak i rad, naročito skraćenje roka za odlučivanje o zahtjevu za izdavanje dozvola sa 20 na 15 dana.

Predstavnici UPCG su, na savjetovanju organizovanom za njene članove, pozitivno ocijenili i brisanje izvoda iz akta o sistematizaciji kod poslodavca, kao jednog od potrebnih dokumenata za izdavanje dozvola za privremeni boravak i rad zbog zapošljavanja i sezonskog zapošljavanja.

„Svojevremeno, UPCG se oštro protivila uvođenju tog dokaza, posebno zbog toga što, shodno opštim propisima o radu, nije obavezujući za poslodavca, pa se nije mogao zahtijevati u proceduri izdavanja dozvola za strance“, naveli su iz te poslodavačke organizacije.

Oni su posebnu pažnju posvetili ukidanju podjele kvote po zanimanjima, koja egzistira od 2016. godine, jer smatraju da će ta novina biti ključna za realni sektor privrede u smislu olakšanja poslovanja onima koji zapošljavaju stranu radnu snagu.

Iz UPCG su dodali da podjela kvote po zanimanjima nije davala rezultate, već više unosila zabune i problematičnost u primjeni kod poslodavaca i administracije.

Generalna sekretarka UPCG, Suzana Radulović je kazala da je ta asocijacija i prije početka primjene novog zakona pozdravila izmjene i dopune sadržane u odredbama koje se tiču zapošljavanja i rada stranaca.

Ona je objasnila da su na taj način uvaženi ne samo dugogodišnji napori UPCG, već i komentari i sugestije koje su njeni predstavnici iznosili u toku izrade zakona, vodeći se iskazanim potrebama crnogorskih privrednika da se ranije važeća rješenja unaprijede, a neka od njih i brišu.

„Iako implementacija propisa koja će uslijediti predstavlja najbolju provjeru novog zakonskog rješenja, čini se da je i u ovom slučaju potvrđeno da pravovremeno prihvatanje opravdane argumentacije subjekata na koje se konkretni propisi odnose mogu značajno doprinijeti samom kvalitetu propisa i njihovoj efikasnijoj primjeni“, saopšteno je iz UPCG.

Na skupu je dogovoreno i da će praktična primjena novog zakonskog rješenja od područnih jedinica i filijala Ministarstva unutrašnjih poslova biti ujednačena, kako bi se izbjegle moguće komplikacije uzrokovane nejednakom primjenom.

Najčitanije