fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBrza saobraćajnica bi mogla koštati 1,5 milijardi EUR

Brza saobraćajnica bi mogla koštati 1,5 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prosječna procijenjena vrijednost realizacije projekta brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja, prema preliminarnim rezultatima Studije opravdanosti za Jadransko-jonski koridor kroz Crnu Goru i Albaniju, iznosi oko 13,2 miliona EUR po kilometru, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

S obzirom na to da bi saobraćajnica trebalo da bude dugačka oko 110 kilometara, ona bi prema tim preliminarnim podacima mogla koštati oko 1,45 milijardi EUR.

Iz Ministarstva su kazali da projekat brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja prije svega treba da rastereti gradska jezgra i preusmjeri saobraćajne tokove ka obilaznicama oko pojedinih primorskih gradova.

“Položaj trase ovog projekta u dužini od oko 110 kilometara definiše se prostorno-planskom dokumentacijom od Debelog brijega do Sukobina, a detaljno će biti definisan kroz izradu glavnih projekata”, rekli su Pobjedi iz Ministarstva.

Iz tog resora Vlade su naveli da je, s obzirom na strateški značaj i zrelost, projekat brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja obuhvaćen indikativnim proširenjem Trans-evropske transportne mreže na prostoru Zapadnog Balkana i predstavlja dio šire inicijative koja je na nivou Evropske unije (EU) označena kao Plavi auto-put, odnosno Blue Highway.

Domaća prostorno- planska dokumentacija prepoznaje ovu saobraćajnicu kao saobraćajnicu za brzi motorni saobraćaj.

Iz Ministarstva su podsjetili da je za čitavu brzu saobraćajnicu još 2009. godine urađeno idejno rješenje i prethodna studija opravdanosti.

“Projekat brze saobraćajnice se sastoji od niza obilaznica oko primorskih gradova i sve one se nalaze na različitom nivou zrelosti, kada je riječ o projektnoj dokumentaciji. Od ukupne dužine saobraćajnice, oko 21 odsto je u tunelima i oko 13 odsto u mostovima”, rekli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su saopštili da je preliminarno opredjeljenje Vlade da se traže modeli realizacije koji ne znače novo direktno kreditno zaduživanje za ukupan iznos potrebnih sredstava.

“U tom smislu se razmišlja o privatno-javnom partnerstvu, bar kada je riječ o obilaznici oko Budve, za koju su već od Evropske komisije (EK) obezbijeđena 42 miliona EUR za kofinansiranje izgradnje, dok se ostatak namjerava obezbijediti putem kreditnog zaduživanja i od strane privatnog partnera”, objasnili su iz Ministarstva.

Za ostale segmente brze saobraćajnice, kako smatraju, rano je govoriti o modelima i uslovima finansiranja, dok još nije kompletirana tehnička dokumentacija kao pouzdana osnova za sagledavanje ukupnih troškova realizacije.

Iz tog resora Vlade su naveli da je do sada za realizaciju ovog projekta obezbijeđena značajna podrška EK, budući da je strateški značaj projekta prepoznat i kao takav je obuhvaćen indikativnim proširenjem Trans-evropske transportne mreže na prostoru Zapadnog Balkana.

Predstavnici Ministarstva su naveli da je kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) za izradu studije izvodljivosti za prioritizaciju između obilaznica Herceg Novi, Budva ili Bar i doradu tehničke dokumentacije nakon izbora prioritetne obilaznice, dobijen grant u vrijednosti od 435 hiljada EUR.

Realizacija tih sredstava je završena 2016. godine.

“Kroz WBIF za izradu studije izvodljivosti za Jadransko-jonski koridor kroz Crnu Goru i Albaniju dobijena su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 3,5 miliona EUR, od kojih Crnoj Gori pripada jedan milion EUR za izradu studije izvodljivosti, na trasi brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja. Realizacija sredstava je u završnoj fazi”, kazali su iz Ministarstva.

Predstavnici Ministarstva su saopštili da su kroz CONNECTA mehanizam za izradu idejnog projekta po EU standardima, što odgovara nivou idejnog rješenja po crnogorskim propisima, za prioritetni segment obilaznice oko Budve na trasi brze saobraćajnice dobijena bespovratna sredstva u vrijednosti od 1,5 miliona EUR.

Realizacija tih sredstava je završena 2018. godine.

“Kroz WBIF za izradu idejnog projekta i elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo za čitavu obilaznicu oko Budve dobijena su bespovratna sredstva u vrijednosti od 2,5 miliona EUR. Realizacija sredstava je u toku. U toku su i pripremne aktivnosti vezano za izradu idejnih rješenja alternativnih koridora obilaznice oko Budve, za prelaz preko Paštrovačke gore i Luštice”, rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni su podsjetili da su kroz WBIF, za kofinansiranje izgradnje prioritetnog, središnjeg, segmenta obilaznice oko Budve, obezbijeđena bespovratna sredstva od 42,09 miliona EUR.

Realizacija sredstava predstoji i model realizacije odnosno izgradnje o kome se razmišlja jeste privatno-javno partnerstvo.

“Precizniji procijenjeni kapitalni izdatak izgradnje će se znati po okončanju izrade idejnog projekta za čitavu obilaznicu oko Budve u dužini od 30 kilometara, a još preciznije definisati kroz izradu glavnog projekta za prioritetni, središnji, segment obilaznice oko Budve”, zaključili su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Indeksi oštro pali na početku sedmice

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi oštro pali zbog...
ambasador

Kineski Tajvan