fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBruto premija osiguranja 13 odsto veća

Bruto premija osiguranja 13 odsto veća

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bruto premija osiguranja za prvih šest mjeseci ove godine u Crnoj Gori veća je 13 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je z Agencije za nadzor osiguranja (ANO).

Predsjednik Savjeta ANO, Uroš Andrijašević, sastao se danas sa direktorom supervizije osiguranja austrijskog regulatora finansijskih usluga (FMA), Piterom Braumilerom.

„Andrijašević i Braumiler su razgovarali o rezultatima koje je sektor osiguranja ostvario u Crnoj Gori i Austriji u prošloj i dosadašnjem dijelu ove godine. Pozdravljen je progres koji sektor osiguranja ostvaruje u obje zemlje”, navodi se u saopštenju.

Andrijašević je rekao da u ANO veoma cijene spremnost austrijskog regulatora da pruži svu neophodnu podršku, naročito u kompleksnom i zahtjevnom procesu prilagođavanja novom regulatornom okviru Solventnost 2, koji je Crna Gora u obavezi da primjenjuje danom članstva u Evropsku uniju (EU).

„Osim toga, iskustva koja ANO ima u dijelu zajedničkih kontrola poslovanja austrijskih društava u Crnoj Gori koje su sprovedene sa predstavnicima FMA, značajna su za efikasniji i sveobuhvatniji nadzor nad poslovanjem tržišta osiguranja. Drago nam je da je prihvaćena naša inicijativa za ponovnu zajedničku kontrolu subjekata nadzora, vjerovatno već u narednoj godini”, saopštio je Andrijašević.

Tokom sastanka razgovarano je i o aktivnostima na sprovođenju prve Kvantitativne studije uticaja, koja će do kraja godine biti sprovedena u Crnoj Gori, zatim o brojnim normativnim aktivnostima kad je sektor osiguranja u pitanju, kao i o pokazateljima poslovanja austrijskih osiguravajućih kompanija na crnogorskim tržištima.

„Načelno je dogovoren rad na izmjenama i dopunama Memoranduma o razumijevanju, kao i brojnim drugim modalitetima saradnje, uključujući razmatranje programa privremene razmjene zaposlenih između dva regulatorna organa”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije