fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBruto naplata prihoda viša 31 odsto

Bruto naplata prihoda viša 31 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava prihoda i carina (UPC) je u prvom kvartalu ostvarila bruto naplatu prihoda u iznosu od 609,9 miliona EUR, što je 143 miliona EUR ili 31 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz UPC je saopšteno da je ostvarena naplata iznad plana prihoda za prvi kvartal za 121 milion EUR ili 25 odsto.

“Prema strukturi naplaćenih prihoda, najznačajniji rast naplate ostvaren je kod poreza na dobit preduzeća, gdje je u zakonom propisanom roku do 31. marta, prijavu poreza na dobit preduzeća za poslovnu prošlu godinu podnijelo 31,56 hiljada poreskih obveznika, i po tom osnovu naplaćeno je 106 miliona EUR, što je 42 miliona EUR ili 65 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, dok je u odnosu na plan prihoda više 28 miliona EUR ili 37 odsto”, navodi se u saopštenju.

UPC
foto: UPC

Naplata poreza na dodatu vrijednost iznosila je 270 miliona EUR, što je u odnosu na prošlu godinu više 73,6 miliona EUR ili 37 odsto, i iznad plana prihoda za 52,4 miliona EUR ili 24 odsto.

“Po osnovu doprinosa, u prvom kvartalu naplaćeno je 109 miliona EUR, što je 19,8 miliona EUR ili 22 odsto više od naplate u prošloj godini, dok je 25 miliona EUR ili 30 odsto više u odnosu na plan budžeta. Dok je po osnovu poreza na dohodak građana naplaćeno 27,2 miliona EUR”, rekli su iz UPC.

Značajan rast naplate zabilježen je, kako se dodaje, kod koncesionih naknada, pa je po tom osnovu naplaćeno 12,3 miliona EUR, što je četiri miliona EUR ili 47 odsto više u odnosu na prošlu godinu, dok je iznad plan prihoda 3,6 miliona EUR ili 40 odsto.

“Po osnovu poreza na promet nepokretnosti naplaćeno je 7,9 miliona EUR i više je 1,7 miliona EUR ili 27 odsto, dok je 2,5 miliona EUR ili 47 odsto iznad planiranog”, dodaje se u saopštenju.

Ostvarena naplata prihoda po osnovu akciza iznosila je 60,6 miliona EUR i veća je 1,6 miliona EUR ili 2,7 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine, dok je 3,8 miliona EUR ili sedam odsto više u odnosu na plan prihoda.

“Po osnovu carine, odnosno poreza na međunarodnu trgovinu i transakcije, naplaćeno je 11,5 miliona EUR i više je 4,3 miliona EUR ili 59 odsto u odnosu na prošlu godinu, a 4,2 miliona EUR ili 58 odsto više u odnosu na planirani iznos, što je rezultat rasta uvoza”, kazali su iz UPC.

U martu ostvarena bruto naplata prihoda iznosila je 309,5 miliona EUR, što je 95 miliona EUR ili 44 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a 82 miliona EUR ili 36 odsto više u odnosu na plan prihoda za mart, i time je nastavljen dobar trend naplate budžetskih prihoda.

“U cilju povećanja efikasnosti naplate prihoda Uprava prihoda i carina nastavlja sa planiranim aktivnostima koje se odnose, na pripremu ljetnje turističke sezone, jačanjem proaktivne komunikacije i servisnog pristupa prema poreskim obveznicima”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije