fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBrojni kanali i aplikacije na raspolaganju građanima

Brojni kanali i aplikacije na raspolaganju građanima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska komercijalna banka (CKB) aktivirala je sa svojim partnerima brojne elektronske kanale i aplikacije uz niz povoljnosti, kako bi pomogla građanima da tokom trajanja epidemije brzo i jednostavno završavaju svoje obaveze, realizuju plaćanje računa i uplate donacija.

Iz banke su saopštili da je podizanje gotovine na bankomatima CKB karticama banke besplatno, dok putem CKB GO aplikacije svi korisnici mogu plaćati račune bez provizije u periodu trajanja pandemije.

„U okviru ove aplikacije, a koristeći opciju u dijelu predefinisanih partnera, korisniku je na raspolaganju i mogućnost doniranja sredstava Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (NKT)“, objasnili su iz banke.

Zajedno sa partnerima, kompanijom Mastercard i 2BI, CKB je razvila dodatne servise koji će korisnicima omogućiti plaćanje računa putem elektronskih kanala, bez odlaska u filijale banke.

Aplikacija Digitalni Kiosk, kreirana takođe u saradnji sa kompanijom Mastercard, omogućava plaćanje računa za usluge Elektroprivrede (EPCG), Crnogorskog Telekoma, M:tel-a, Telenora i Telemacha, kao i plaćanje komunalija u svim crnogorskim opštinama za sve korisnike kartica.

„Ova aplikacija nudi i usluge elektronske dopune bez odlaska u prodavnicu ili drugo prodajno mjesto – trafiku ili kiosk, što je u skladu sa zahtjevom NKT da građani što manje izlaze iz svojih domova“, navodi se u saopštenju.

Aplikaciju mogu potpuno besplatno koristiti i vlasnici kartica bilo koje banke.

U okviru aplikacije, u dijelu plaćanja računa, korisnici takođe imaju mogućnost da doniraju sredstva NKT-u.

U saradnji sa Ministarstvom javne uprave i kompanijom Fleka, a takođe uz podršku Mastercarda, omogućena je uplata donacija i putem portala www.coronainfocg.me za sve građane u zemlji i za dijasporu, a uplate su oslobođene bilo kakve provizije.

„CKB je prva u Crnoj Gori lansirala i Apple Pay servis koji mobilne transakcije pretvara u jednostavan, siguran, brz i praktičan način plaćanja obezbjeđujući potpunu privatnost korisnicima“, rekli su iz banke.

Koristeći Apple Pay servis klijenti mogu vršiti plaćanja ne dolazeći u dodir sa platnim karticama i gotovim novcem.

Više informacija o Apple Pay servisu mogu se pronaći na www.ckb.me/applepay.

„Podsjećamo da je podizanje novca na bankomatima Podgoričke banke, koja je takođe članica OTP Grupe, potpuno besplatno, a banka je ukinula i provizije na podizanje gotovine debitnim karticama fizičkih lica na bankomatima svih drugih banaka u Crnoj Gori“, dodaje se u saopštenju.

Provizije na plaćanja putem elektronskog i mobilnog bankarstva su takođe privremeno ukinute, što omogućava brzo i lako plaćanje mjesečnih računa bez potrebe odlaska klijenata u ekspoziture banke.

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...