fbpx
10.9 C
Podgorica
October 6, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessBrkovići i Popović pušteni na slobodu

Brkovići i Popović pušteni na slobodu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Biznismen Dragan Brković i njegovi sinovi Boris i Bojan, kao i izvršni direktor kompanije Vektra, Milić Popović u petak su pušteni iz Istražnog zatvora da se brane sa slobode, nakon što je Viši sud ukinuo odluku o njihovom pritvoru.

Tu informaciju je za Pobjedu potvrdio jedan od branilaca Dragoljub Đukanović.

Oni se terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca.

Oni su, kako se sumnja, pričinili višemilionsku štetu toj kompaniji i da su sebi pribavili nezakonitu imovinu.

HTP Boku je 2007. godine privatizovala Vektra Montenegro, koja je u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića. Vektri Montenegro je tada prodato 59 odsto državnih akcija u HTP Boka za 22,2 miliona EUR, uz najavu investiranja od najmanje 50 miliona.

Bivši radnici Vektra Boke su podnijeli krivične prijave protiv kompletnog menadžmenta, a od Vrhovnog državnog tužilaštva i specijalnog tužioca Milivoja Katnića su tražili da ispitaju privatizaciju bivšeg HTP Boka i sudbinu 60 miliona EUR položene garancije u privatizaciju tog preduzeća.

Predstavnik bivših radnika Đorđe Rajak kazao je ranije da radnicima nije povezano 800 godina radnog staža, da mnogim radnicima nedostaje 14-15 godina staža zbog čega mnogi ne mogu u penziju ili zbog toga primaju privremene od oko 140 EUR mjesečno.

Brković je u aprilu ove godine na sjednici Komisije za kontrolu privatizacije rekao da radnicima duguje još oko pola miliona EUR i da garantuje da će taj novac dobiti, dok druge dugove on ne priznaje jer ih nema u dokumentima stečajne uprave.

On je tvrdio da ga je Vlada prevarila 2007. kada je kupovao HTP Boku, jer su bili sakriveni podaci o gubicima, radnim sporovima, dugovima i restituciji.

Brković je najavio tužbu protiv države za obeštećenje od više od 50 miliona EUR ukoliko mu se ne omogući investiranje.

Brković i izvršni direktor Vektra Boke Milić Popović kazali su da tokom tenderske procedure nije bilo podataka koje su naknadno otkrili. Kako su tvrdili, radi se o prikrivenom gubitku od 26 miliona EUR, radnim sporovima vrijednim 3,5 miliona EUR, 27 miliona EUR neusaglašenog kapitala, problemima restitucije nad imovinom vrijednom 15 miliona EUR i poreskom dugu od 557 hiljada EUR.

Dragan Brković je u Specijalnom državnom tužilaštvu saslušavan i početkom ove godine i to zbog sumnje da je nezakonito trošio novac koji je njegova firma dobila od kredita iz Abu Dabi fonda, što je on negirao.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije