fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBolji plasman lokalnih proizvoda u Plavu i Petnjici uz podršku Norveške

Bolji plasman lokalnih proizvoda u Plavu i Petnjici uz podršku Norveške

Plav, Petnjica, (MINA-BUSINESS) – Mali lokalni proizvođači u opštinama Plav i Petnjica dobiće šansu za bolji plasman svojih proizvoda preko projekta Norveška za vas – Crna Gora, za šta je izdvojeno oko 63 hiljade USD.

Te dvije opštine, kako je saopšteno, sprovode projekat unapređenja infrastrukture za razvoj malog biznisa kroz nabavku i postavljanje prodajnih objekata.

Predsjednik opštine Plav, Nihad Canović, kazao je da su uz podršku Norveške, izgrađeni drveni objekti daju dodatni prostor za afirmaciju malih domaćih proizvođača, koji predstavljaju posebnost plavske sredine.

“Ova infrastruktura stvara i mogućnost organizovanja prazničnih bazara i sličnih manifestacija po uzoru na druge razvijenije opštine, u kojima su uspješno i na korist lokalnog stanovništva sprovođene navedene aktivnosti”, rekao je Canović.

Projekat Unapređenje infrastrukture za razvoj malog biznisa finansirala je Norveška u sklopu projekta Norveška za vas – Crna Gora sa 54,65 hiljada USD, dok su opštine Plav i Petnjica učestvovale sa 8,25 hiljada USD.

Predsjednik opštine Petnjica, Samir Agović, kazao je da su Petnjica i Plav vođeni zajedničkim interesima u međuopštinskoj saradnji primjer dobre prakse i preporuka da se i u budućem periodu na ovakav i sličan način implementiraju projekati.

“Dugujemo zahvalnost građanima Norveške, norveškoj Vladi i ambasadi na podršci ovom projektu. Imamo priliku da kroz korišćenje benefita od ovog projekta približimo i učvrstimo saradnju sa lokalnim udruženjima, individualnim poljoprivrednim proizvođačima i ostalim subjektima za razvoj malog biznisa”, rekao je Agović.

Kroz projekat Norveška za vas – Crna Gora, ta država je izdvojila 250 hiljada USD za podršku socijalnoj inkluziji kroz razvoj infrastrukture za unaprijeđenje uslova života u manje razvijenim crnogorskim opštinama.

Menadžer projekta Norveška za vas – Crna Gora, Armen Čekić, kazao je da će projekat koji u partnerstvu sprovode opštine Plav i Petnjica, unaprijediti mogućnosti lokalnih proizvođača da prodaju svoje proizvode i tako ostvare zaradu, ali i da afirmiše lokalne proizvođače da zajedniči nastupaju na tržištu.

Projekat Norveška za vas – Crna Gora ima za cilj da doprinese ujednačavanju socio-ekonomskog razvoja, kao i unaprijeđenju lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Cilj projekta je doprinos ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama. Projekat finansira Norveška sa 1,4 miliona EUR.

Najčitanije