fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBojanić: Stanje u MA nije nimalo dobro

Bojanić: Stanje u MA nije nimalo dobro

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stanje u Montenegro Airlinesu (MA), po pitanju likvidnost i dešavanja unutar kompanije, nije nimalo dobro, saopštio je nakon sastanka sa njenim rukovodstvom ministar kapitalnih investciija, Mladen Bojanić i dodao da će odluka o sudbini nacionalnog avio-prevoznika svakako biti donijeta.

On je, na konferenciji za novnare, kazao da se zajedno sa ministrima finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Milojkom Spajićem i Jakovom Milatovićem, danas sastao sa rukovodstvom MA i predstavnicima Agencije za zaštitu konkurencije (AZK), ali da će, zbog obimnosti posla, sastanak biti nastavljen sjutra ujutro.

„MA je u popriličnim problemima. Stanje je veoma zapušteno po pitanju finansija i kada je u pitanju zakon o konsolidaciji MA, koji je donesen prije godinu. Agencija je donijela jedno privremeno rješenje da se ta pomoć obustavi i našli smo se u pat poziciji. Jedan dio sredstava je iskorišćen, a jedna blokiran“, kazao je Bojanić i dodao da kompanija ima problema sa tekućnom likvidnošću.

On je rekao da Ministarstvo kojim rukovodi neće bježati ni od kakve odluke kada je u pitanju nacionalni avio-prevoznik.

“Kakvo god da je naše viđenje u vezi budućnosti MA, mi ćemo tu odluku donijeti. Nećemo je odlagati kao što se unazad godinama odlagala sudbina kompanije. Nastavljamo razgovore i pokušaćemo sve što budemo mogli da uradimo kao Vlada, da pronađemo rješenje održivo za MA”, poručio je Bojanić.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li je gašenje kompanije jedna od opcija, kazao da da jeste, ali će se truditi da do toga ne dođe.

“Jedna od opcija je i to. Trudićemo se da je izbjegnemo, ali ako nam svi pokazatelji kažu da je i to opcija, mi ćemo donijeti to rješenje. Nećemo pobjeći od toga ako smatramo da nemamo drugog rješenja ili da je to najbolje”, rekao je Bojanić.

On je dodao da ne nosi dobre utiske sa današnjeg sastanka.

„Ne mislim da je opstrukcija prema novoj Vladi, nego se tu radi o opstrukciji prema svom poslu“, naveo je Bojanić.

On je, govoreći o ostalim tranšama pomoći MA, kazao da je na sastanku bilo razgovora o tome.

„Ona je zaustavljena rješenjem AZK. Razgovarali smo i zašto se toliko čekalo na tu odluku. Zaustavljena je implementacija tog zakona i tražimo rješenja da vidimo šta dalje“, rekao je Bojanić.

On je naveo da se to rješenje mora tražiti i u saradnji sa Evropskom unijom (EU).

„Pored toga što nas obavezuju naši zakoni, obavezuju nas i direktive EU i u razgovoru sa njima tražićemo rješenje šta raditi sa državnom pomoći upućenoj MA. Mi u prvom redu moramo da odlučimo kako će poslovati MA, da se reorganizuje pa tek onda da kažemo šta sa novcem“, precizirao je Bojanić.

Milatović je kazao da ga je iznenadio loš odnos Borda direktora i menadžmenta u kompaniji koja je u problemima.

„Taj odnos je poprilično loš koji kao takav ne pomaže rješavaju problema. To je prosto začuđujuće da možete da vjerujete da se to dešava. Bolji odnos Borda i menadžmenta je neophodan da bi se ušlo u rješavanje određenih problema. Vrlo važno je da se pošalje signal da će nova Vlada donositi odluke, a ne odgađati probleme“, saopštio je Milatović.

Spajić je kazao da će odluku o MA morati da donesu vrlo brzo, jer budžet treba donijeti u kratkom roku.

Bojanić je rekao i da je Vlada dogovorila formiranje jedne međuresorske komisije za unapređenje koroporatuvnog upravljanja u kompanijama sa većinskim državnim vlasništvom.

On je naveo da samo u Ministarstvu kojim on rukovodi ima 20 kompanija sa državnim vlasništvom.

“Mi čujemo i osluškujemo šta se dešava po terenu i znamo da je bilo ogromnih zapošljavanja u prethodnih nekoliko mjeseci. Znamo da se u svim tim kompanijama ovih dana pripremaju sistematizacije kako bi se ili pokrila ta zapošljavanja, ili se ugrabilo još neko novo radno mjesto”, saopštio je Bojanić.

On je dodao da je danas uputio dopis na adrese tih 20 kompanija sa zahtjevom da mu do srijede dostave ukupan broj novozaposlenih od 1. jula ove godine, sa odlukama o njihovom rasporedu i sistematizacijom njihovih radnih mjesta.

“Uputio sam i zahtjev da se sve te sistematizacije i organizacije, koje su u toku i koje se ubrzano rade, prije usvajanja na organima upravljanja pošalju Ministarstvu na razmatranje i davanje saglasnosti”, poručio je Bojanić.

Ministarstvo, prema njegovim riječima, ne želi da pravi opstrukciju, već će kod onih kompanija kod kojih procijeni da je to stvarno rađeno u njihovom interesu, dati saglasnost, dok će kod onih kod kojih procijeni da se radi totalno suprotno od dešavanja na tržištu, to zaustaviti.

“Ova komisija imaće zadatak da prikupi odnosno centralizuje sve izvještaje o poslovanju o imenovanju Odbora direktora i izvršnih direktora, prati njihov rad i utiče da se podigne nivo korporativnog upravljanja u njima”, kazao je Bojanić i dodao da će ostaviti i prostor za saradnju s manjinskim akcionarima.

On je najavio i da je plan da do kraja drugog kvartala naredne godine ta komisija i Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte budu jedan savjet.

Bojanić je, govoreći o smjenama u državnim kompanijama, kazao da je mnogo prioriteta i da se ne zna ko će biti prvi.

„U međuvremenu ćemo dobiti informacije o performansama tih kompanija. Biće smjena dosta odbora direktora, a u drugom ti odbori će razmotriti i odluke o imenovanjima izvršnih direktora. Mnogo je prioriteta za smjenu“, zaključio je Bojanić.

Najčitanije