fbpx
NaslovnicalinkBojanić: Odluka o formiranju Montenegro Worksa ishitreno predložena

Bojanić: Odluka o formiranju Montenegro Worksa ishitreno predložena

Podgorica, (MINa-BUSINESS) – Odluka o formiranju Montenegro Worksa je ishitreno predložena, bez predstavljanja valjanih razloga, u roku koji nije dozvoljavao ozbiljnu analizu djelatnosti, poslovnog plana, jasne dinamike razvoja, načina finansiranja i mogućih posljedice, saopštio je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Bojanić, koji je imao uzdržan stav o osnivanju kompanije Montenegro Works, je u dopisu Generalnom sekretarijatu Vlade naveo da su ga usmena analiza i razlozi hitnosti koje je predstavio predlagač još više uvjerili u valjanost njegove odluke da bude uzdržan prilikom glasanja po toj tački.

„Dodatno, SWOT analiza koja nam je predstavljena na sjednici 31. jula ne zadovoljava ni minimum ozbiljne analize koja treba da se bavi ovom veoma važnom tačkom i to kada je riječ o ciljevima osnivanja Montenegro Worksa i načina finansiranja“, naveo je Bojanić u obrazloženju izdvojenog mišljenja.

On je napomenuo da se, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, preduzeće smatra osnovanim danom upisa u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS).

„Za taj upis se, pored Odluke o osnivanju, mora priložiti i Statut i Odluka o imenovanju vršioca dužnosti izvršnog direktora, koje nijesu ni razmatrane na sjednicama Vlade, pa je jasno da nema pretpostavki za hitnost otpočinjanja aktivnosti preduzeća Montenegro Works sve dok se ne donesu navedena akta i obavi upis u CRPS“, tvrdi Bojanić.

On je rekao da je njegova osnovna dilema da li je osnivanje tako predloženog preduzeća u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima i Uredbe o radu Vlade, odnosno da li tako osnovana kompanija ulazi u ingerencije rada dijela državne uprave.

„Ne manje je značajna visina predloženog osnivačkog kapitala u iznosu od 490 hiljada EUR, što su svakako značajna budžetska sredstva u trenucima kada sva Vlada i njeni organi pokušavaju da racionalizuju troškove po svim osnovama“, poručio je Bojanić.

On je kazao da se boji da se tim presedanom otvara mogućnost da svako ministarstvo krene sličnim putem, odnosno da iz nekog razloga krene u osnivanje preduzeća koje bi dobilo značajna novčana sredstva od osnivača, odnosno Vlade, a obavljao poslove koji su u domenu rada državne uprave.

„Na kraju, saglasan sam sa potrebom da se bolje i sveobuhvatnije prati rad državnih kompanija, što smo u praksi pokazali radom Odjeljenja za unapredjenje korporativnog upravljanja u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI), ali imam veliku dilemu da li je predloženi koncept ispravan“, saopštio je Bojanić.

On je Vladi dostavio i analizu pravnih aspekata Odluke o osnivanju Montenegro Works.

„Pravno-tehničkom analizom smatramo da odluka nije u skladu sa pozitivno-pravnim propisima kojima se između ostalog uređuje, osnivanje, registracija, upravljanje kao i druga pitanja od značaja za rad privrednih društava“, naveo je Bojanić.

On tvrdi da su odredbe odluke nejasne i nedorečene, te da iz tog razloga nije moguće sa sigurnošću utvrditi namjeru predlagača, posmatrano sa aspekta sveukupne regulative koja uređuje kompanijsko poslovanje.

„Smatramo da tekst Predloga odluke zahtijeva znatnu doradu, kako u pravno-tehničkom, tako i u međusobnom usklađivanju sa pozitvno pravnim propisima“, zaključio je Bojanić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...