fbpx
NaslovnicaCrna GoraBojanić: Ne pada nikome na pamet da gasi Termoelektranu

Bojanić: Ne pada nikome na pamet da gasi Termoelektranu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je da nikome ne pada na pamet gašenje Termoelektrane (TE) Pljevlja, ali da nemaju garancije da će uz ekološku rekonstrukciju dobiti željeno.

Bojanić u emisiji “Okvir”, na Televiziji Crne Gore (TVCG), saopštio i da neće kočiti rekonstrukciju Vlade, ali da smatra da taj resor treba proširiti.

“Vladi treba jača politička podrška, svi razgovori koji se vode, nadam se da su u funkciji toga. Volio bih da oni koji razmišljaju o Ministarstvu kapitanih investicija razmisle šta to vodi u tehničkom smislu, da se ta ministarstva reorganizuju, pa organizuju”, rekao je on.

Bojanić je kazao da ne učestvuje u razgovorima o rekonstrukciji Vlade.

Veličina ministarstva, smatra Bojanić, nije u direktnoj vezi sa efikasnošću.

“Neću kočiti rekonstrukciju, MKI treba da bude veće. S obzirom ne to da su ekonomija i ekologija povezane, treba da budu zajedno, takođe saobraćaj i prostorno planiranje, možda da proširimo Ministarstvo”, rekao je on, prenosi portal Javnog servisa.

Govoreći o TE Pljevlja, Bojanić je rekao da “što se tiče MKI, pa i Vlade, činimo sve da nađemo najoptimalnije rješenje kako bismo riješili pitanje TE Pljevlja”.

On je kazao da se crni scenario sigurno neće desiti.

“Mi smo ušli u pregovore, novi menadžement je ušao u pregovore sa dobitnikom tendera. Ekološka rekonstrukcija nije takva kako se predstavljalo, nije to samo 54 miliona EUR, trebalo bi uložiti dodatna sredstva i dosta je nepoznanica ostalo”, kazao je Bojanić.

Prema njegovim riječima, ekološkom rekonstrukcijom i uz ulaganje, neće biti, uz sigurnost, urađeno ono kako je planirano.

“Nemamo garanciju od izvođača, vode se razgovori da vidimo šta ćemo dobiti sa ulaganjem dodatnih para. Nemojmo da se udvaramo biračima iz Pljevalja i uvlačimo u TE u dnevno-političke svrhe”, kazao je Bojanić.

On je kazao da MKI radi jedan vrlo odgovoran i ozbiljan posao, i dodao da su u stalnoj komunikaciji sa menadžmentom EPCG.

Govoreći o TE Bojanić navodi da ona sa 40 odsto učestvuje u proizvodnji energije u Crnoj Gori i da je jedini stabilan izvor energije.

“Nijesmo mi toliko neznaveni ili ne znam kakvi, ne pada nikome na pamet da gasi TE”, poručio je Bojanić.

On je rekao da se mora naći privremeno rješenje, dok se ne razviju obnovljivi izvori energije, koji bi dali, “stabilnost kakvu sada nemamo”.

Bojanić je rekao da MKI pravi komisiju sa stručnjacima, kako bi se došlo do rješenja.

On je kazao da će 30. novembar, izvjesno biti rok završetka građevinskih radova na auto-putu, ali to, kako je rekao, ne znači da će put biti u funkciji.

Bojanić je rekao da treba vrijeme da se sve uveže, “treba se to pratiti, uvezati naplatne rampe, tetra sistem”.

“Ostalo zavisi od tehničkog prijema, sada je dinamika dostavljanja dokumentacije bolja, ostaje dilema da li će moći da se pusti u neku probnu fazu, to ne mogu da garantujem da će biti 30. novembar”, kazao je Bojanić.

Na pitanje o istrazi o auto-putu i finansisranju Eksim banke, koju je MKI inicirao, Bojanić kaže da su sve pokušavali da riješe, a da ne stane projekat.

“Sve što je traženo, dato je Nacionalnom birou za borbu protiv korupcije. Problem je što, u ovom momentu, MKI nema novca, ni kapaciteta, da angažuje ekipu eksternih konsultanata koji treba da provjere kompletnu izgradnju auto-puta”, rekao je on.

Bojanić je rekao da će se ispitati i PDV i tehničke karakteristike i radovi.

“Razumite da mi, uz svu dobru volju, nemamo kapaciteta da to sada uradimo”, kazao je Bojanić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije