fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryBlokiranih 62,76 miliona se ne nalaze u Atlas banci u Crnoj Gori

Blokiranih 62,76 miliona se ne nalaze u Atlas banci u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori se ne nalazi 62,76 miliona EUR za koje postoji osnovana sumnja da potiču od pranja novca i utaje poreza i doprinosa više građana i preduzeća, korisnika E-commerce servisa u Atlas banci, saopštilo je Specijalno državno tužilaštvo.

Iz SDT-a su kazali da se ta novčana sredstva nalaze na računima te banke u više korespodentskih banaka u inostranstvu.

„Ta sredstva se ne nalaze na posebnom računu Atlas banke u Crnoj Gori, već na njenim računima u više korespodentskih banaka u inostranstvu, gdje ih protivzakonito koriste te banke, a Atlas banka ili neki drugi građani ili preduzeća su takođe nezakonito od tih novčanih sredstava dobijali kamate“, navodi se u saopštenju.

Iz SDT-a su podsjetili da protiv većeg broja gađana i preduzeća SDT vodi istragu, a da su ta sredstva po nalogu Specijalnog tužilaštva blokirana od 11. juna prošle godine, kao i od Višeg suda u Podgorici rješenjem od 11. decembra, kojim su privremeno oduzeta.

„Banci je naloženo da ta novčana sredstva odmah položi na poseban račun banke u Crnoj Gori zbog čuvanja do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka“, dodali su iz SDT-a.

Specijalno tužilaštvo će, kako se navodi, u daljem toku postupka utvrđivati koja lica su učestvovala i na koji način u tim nezakonitim poslovima, a protivno odlukama suda.

“SDT će takođe utvrđivati gdje su i zašto upotrebljena novčana sredstva dobijana od kamata i drugog korišćenja navedenog novca”, rekli su iz SDT-a.

Tužilaštvo se zbog sumnje u pranje novca već neko vrijeme bavi Atlas i Invest bankom Montenegro (IBM), u koje je Centralna banka početkom decembra prošle godine uvela privremenu upravu. U IBM je kasnije uveden stečaj, dok za zatvorenu dokapitalizaciju Atlas banke od 22 miliona EUR nije bilo zainteresovanih.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...