fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBlagi rast Nasdaq indeksa

Blagi rast Nasdaq indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u ponedjeljak su pali, jer su ulagači nesigurni, s obzirom na to da će uskoro američka centralna banka povećati kamatne stope, dok je Nasdaq blago porastao.

Dow Jones je oslabio 0,45 odsto na 36.068 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,14 odsto na 4.670 bodova. Nasdaq je ojačao 0,05 odsto na 14.942 boda, prenosi Hrportfolio.

Veći dio dana indeksi su proveli duboko u negativnom području, da bi pred kraj sastanka nadoknadili dio gubitaka.

Nasdaq je, primjera radi, tokom trgovanja bio u minusu čak tri odsto, da bi dan završio s blagim dobitkom.

To se zahvaljuje procjeni dijela ulagača da neke dionice predstavljaju dobru priliku za kupovinu, nakon oštrog pada cijena prethodnih dana.

Tako je cijena Tesle tokom dana pala i više od četiri odsto, da bi trgovanje završila s dobitkom od tri odsto.

Tokom trgovanja S&P indeks tehnološkog sektora bio je među najvećim gubitnicima, ali je na kraju završio u plusu 0,1 odsto.

To je posljedica nesigurnosti na tržištu, jer bi zbog visoke inflacije Fed uskoro mogao početi da povećava ključne kamatne stope, što znači da se period jeftinog novca bliži kraju.

Sada se očekuje da bi Fed već u martu mogao da poveća ključne kamate 0,25 procentnih bodova, a potom još u dva navrata do kraja godine.

Još donedavno analitičari su procjenjivali da bi američka centralna banka mogla početi da povećava cijenu novca tek u drugom polugodištu.

Ipak, inflacija je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dostigla nivoe kakvi nijesu viđeni decenijama i čini se da predstavlja sve veći rizik.

Stoga se s nestrpljenjem očekuje izvještaj o potrošačkim cijenama, koji će biti objavljen u srijedu.

Analitičari procjenjuju da je u decembru temeljna stopa inflacije, koja ne uključuje cijene hrane i energije, dostigla 5,4 odsto, najviši nivo posljednjih desetljeća.

U fokusu ulagača biće javni nastupi nekoliko zvaničnika Feda, među kojima i predsjednika Jeromea Powella.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,53 odsto na 7.445 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 1,13 odsto na 15.768 bodova, a pariski CAC 1,44 odsto na 7.115 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...