fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBlagi rast na početku sedmice

Blagi rast na početku sedmice

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi blago porasli, a trgovalo se oprezno dok ulagači pokušavaju da ustanove da li je slabljenje ekonomije dobra ili loša vijest za tržište kapitala.

Dow Jones je ojačao 0,14 odsto na 33.348 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,3 odsto na 4.136 bodova, a Nasdaq indeks 0,66 odsto na 12.365 bodova, prenosi Hrportfolio.

Podaci o oštrom padu industrijske aktivnosti u državi Njujork u maju posljednji su u nizu koji pokazuju da se rast najveće svjetske privrede usporava. To sama po sebi nije dobra vijest, ali ne znači i slabljenje potrošnje, a time i inflacije. To znači da će Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, što je pozitivno za tržište kapitala.

„Takve situacije su uvijek teške. U periodu smo kada je loša vijest zapravo dobra za tržište kapitala i obrnuto. Želimo da ekonomija dovoljno oslabi da bi se spustila inflacija, ali ne toliko da bi uronilo u recesiju”, objasnio je Tim Ghriskey, strateg u kompaniji Ingalls & Snyder.

Najvažnije pitanje na tržištu je kada će Fed završiti ciklus povećanja kamata, a ulagači se čak nadaju i da bi krajem godine mogao početi smanjivati kamate.
Ipak, u ponedjeljak je nekoliko zvaničnika Feda poručilo da očekuje da će kamate ostati visoke.

Thomas Barkin, predsjednik ogranka Feda u Ričmondu, kazao je da još nije uvjeren da je inflacija na stabilnom putu prema dole, ali da se slaže sa stavom ostalih čelnika Feda da će eventualno dalje povećanje kamata zavisiti od budućih ekonomskih pokazatelja.

Ulagači su oprezni i zbog neizvjesnosti u vezi pregovora između demokrata i republikanaca o povećanju gornjeg nivoa državnog zaduživanja. Ako se do 1. juna u Kongresu ne postigne dogovor, savezne vlasti neće moći da finansiraju rad dijela državnih institucija.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je zamijenilo oko 9,06 milijardi dionica, dok je prosječni obim u posljednjih 20 dana iznosio 11,1 milijardu.

I na evropskim berzama cijene dionica su blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,3 odsto na 7.777 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,02 odsto na 15.917 bodova, a pariski CAC 0,05 odsto na 7.418 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije