fbpx

Blagi rast indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi blago porasli, nakon oštrih padova, a trgovalo se oprezno jer se čekaju odluke čelnika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) i jer prijeti rizik od privremenog zatvaranja dijela državnih službi.

Dow Jones ojačao je 82 boda ili 0,35 odsto, na 23.675 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,01 odsto, na 2.546 poena, a Nasdaq indeks 0,45 odsto, na 6.783 boda, prenosi Hrportfolio.

Nakon što je u prethodna dva trgovinska dana izgubio gotovo četiri odsto i zaronio na najniže nivoe u 14 mjeseci, S&P 500 indeks je ojačao 0,01 odsto.

U jednom trenutku je bio u plusu i više od jedan odsto, međutim izgubio je sve te dobitke nakon vijesti da zastupnici Demokratske stranke u Kongresu neće prihvatiti predlog finansiranja savezne vlade, što znači da bi uskoro, ako se ne postigne dogovor, dio državnih službi mogao biti privremeno zatvoren.

„Tržište je prvo odskočilo od najnižih nivoa prethodnog dana, ali kasnije je ponovo oslabilo zbog mogućeg privremenog zatvaranja dijela državnih službi, ali i zbog neizvjesnosti uoči odluka Feda”, kazao je strateg u firmi SunTrust Advisory Services, Keith Lerner.

Danas se, nakon dvodnevne sjednice, očekuje saopštenje o odlukama čelnika Fed-a koje bi moglo znatno uticati na dalji smjer tržišta.

Očekuje se da će Fed još jednom, četvrti put ove godine, podići kamatne stope 0,25 postotnih bodova.

Međutim, važnije će biti poruke Feda o tome što planira ubuduće. Ulagači se nadaju signalima o usporavanju tempa povećanja kamatnih stopa, s obzirom na usporavanje rasta globalne, pa i američke ekonomije, ali i zbog slabljenja inflacionih pritisaka nakon oštrog pada cijena nafte posljednjih mjeseci.

Donedavno se očekivalo da će Fed u narednoj godini povećati kamate u tri navrata, međutim sada se ulagači nadaju da će tih povećanja biti manje, što bi podržalo tržište dionica.

Osim zbog Feda, ulagači su, kako smatraju analitičari, zabrinuti zbog usporavanja rasta globalne ekonomije, negativnih signala s tržišta obveznica koji najavljuju približavanje recesije u SAD-u i nesigurnosti u vezi Brexita.

Zbog toga je VIX ‘indeks straha’ Čikaške berze opcija porastao na 25,58 bodova, najviši nivo u deset mjeseci. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cijena dionica.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 1,06 odsto, na 6.701 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,29 odsto, na 10.740 poena, a pariski CAC 0,95 odsto, na 4.754 boda.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije