fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBlagi pad indeksa

Blagi pad indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi blago pali, nakon snažnog rasta dan prije, jer su ulagači i dalje nesigurni, s obzirom da će Fed nastaviti da povećava kamatne stope, što bi moglo izazvati recesiju.

Dow Jones je skliznuo 0,15 odsto na 30.483 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,13 odsto na 3.759 bodova, a Nasdaq indeks 0,15 odsto na 11.053 boda, prenosi Hrportfolio.

U utorak su berzanski indeksi skočili više od dva odsto, već deseti put od početka godine, no dosad su svaki put brzo izgubili te dobitke i skliznuli još niže.

U srijedu su indeksi izgubili dio dobitaka od prethodnoga dana i ponovno se trgovalo vrlo nestabilno, kao i prethodnih sedmica, jer ulagači nijesu sigurni da je najgore prošlo i da slijedi oporavak tržišta.

Od početka godine S&P 500 indeks pao je više od 20 odsto i zaronio u područje “medvjeda”.

To je posljedica povećanja kamatnih stopa američke centralne banke kako bi suzbila inflaciju, koja se kreće na najvišim nivoima u 40 godina, iznad 8,5 odsto.

Od marta je Fed povećao ključne kamate 1,5 procentnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 1,5 do 1,75 odsto, što je njihov najviši nivo od marta 2020. godine i izbijanja koronakrize.

Slijede i daljnja povećanja kamata, pa bi, prema procjenama Fedovih zvaničnika, krajem godine kamate mogle dostići i 3,4 odsto, najviši nivo od 2008. godine.

Predsjednik Fed-a, Jerome Powell je u izvještaju Kongresu kazao da je centralna banka predana tome da spusti inflaciju na ciljanih dva odsto i održi snažno tržište rada. On je, međutim, priznao i da postoji mogućnost recesije.

Niz analitičara već duže vrijeme upozorava da zbog brzog i oštrog povećanja kamatnih stopa slijedi usporavanje rasta privrede, pri čemu rastu rizici od recesije.

I to ne samo recesije u američkoj, nego i svjetskoj ekonomiji jer i u mnogim drugim zemljama centralne banke podižu kamatne stope kako bi zauzdale inflaciju.

Osim visoke inflacije i rasta kamata, ulagače zabrinjavaju i posljedice rata u Ukrajini te poremećaji u nabavnim lancima, stoga nijesu baš skloni rizičnijim investicijama, kao što su dionice.

Najviše su pale, u prosjeku 4,2 odsto, dionice u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,88 odsto na 7.089 bodova, dok je frankfurtski DAX indeks skliznuo 1,11 odsto na 13.144 boda, a pariski CAC 0,81 odsto na 5.916 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...