fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBiznis sektor da uz povoljne uslove dođe do finansijskih sredstava

Biznis sektor da uz povoljne uslove dođe do finansijskih sredstava

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemkratska partija (SDP) predala je danas u skupštinsku proceduru Predlog zakona o utvrđivanju šeme državnih garancija kao mjera podrške privredi, kako bi biznis sektor mnogo lakše i uz veoma povoljne uslove došao do potrebnih finansijskih sredstava.

Tim predloženim zakonom, kako su objasnili, omogućava se davanje državnih garancija za bankarske kredite privredi.

SDP je, kako je saopšteno, takođe u skupštinsku proceduru predao i Predlog dopuna Zakona o zaradama u javnom sektoru, kojim se predviđa povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu i policiji.

Zamjenik predsjednika SDP-a, Raško Konjević je, govoreći o Predlogu zakona o utvrđivanju šeme državnih garancija kao mjera podrške privredi, naveo da se radi o modelu koji će mnogim preduzećima omogućiti da lakše dođu do neophodnih sredstava za finansiranje likvidnosti i novih projekata što je sada, u uslovima krize, za njih potpuni prioritet.

“Vjerujemo da je ovo veoma efikasan model podrške države mikro, malim i srednjim preduzećima u kojima je zaposleno preko 70 odsto ljudi koji imaju posao u Crnoj Gori”, naveo je Konjević.

On je saopštio da bi poslovne banke, shodno garantnoj šemi, bile obavezne da obezbijede kreditne linije u iznosu od 200 miliona EUR, a ovi krediti bi se odobravali mikro, malim i srednjim preduzećima po posebnim kriterijumima, uz minimalna sredstva obezbjeđenja, kamatnu stopu do tri odsto, grejs period od 12 mjeseci i ročnost do pet godina.

Konjević je podsjetio da su slične garantne šeme već usvojene u mnogim zemljama Evropske unije (EU) i nekim zemljama regiona donošenjem posebnih zakona ili uredbi sa zakonskom snagom.

“Podsjećamo javnost da je država, u ne tako dalekoj prošlosti, garantovala za stotine miliona EUR kredita raznim investitorima, a da su ti krediti na kraju pali na teret države i građana”, kazao je Konjević.

Predsjednica SDP-a, Draginja Vuksanović Stanković, je obrazlažući Predlog dopuna Zakona o zaradama u javnom sektoru navela da ta partija već duže vrijeme ukazuje na neprimjereno niske zarade u zdravstvenom sektoru i činjenicu da su crnogorski ljekari i medicinske sestre najmanje plaćeni u regionu.

„Neprimjereno niske zarade osim lošeg kvaliteta njihovog života, za posljedicu ima odlazak ljekara iz javnog zdravstva i pad kvaliteta zdravstvene zaštite koji dobijaju pacijenti. Godinama ukazujemo da je budžet Fonda za zdravstveno osiguranje uvećan za 100 miliona EUR, a nijesu uvećane zarade niti nivo usluga pacijentima”, rekla je Vuksanović Stanković.

SDP je predložio povećanje zarada od 15 odsto za sve zdravstvene radnike.

“To smatramo minimumom uvećenja, koje su oni odavno zaslužili, a sa druge strane odgovornim prema javnim finansijama, jer bi zasluživali mnogo više. Dakle predlažemo minimalno uvećanje, sa jedinim ciljem da se ovaj zakon usvoji“, navela je Vuksanović Stanković.

Ona je saopštila da predloženim dopunama SDP traži povećanje zarada policijskih službenika, uvećavanjem koeficijenata za deset odsto.

„Podsjetiću da skoro tri hiljade od ukupno 4,5 hiljade policijskih službenika ima zaradu manju od 400 EUR, što uvećanje, imajući u vidu rizik i težinu posla kojim se bave, čini minimumom od onoga što oni zaslužuju“, zaključila je Vuksanović Stanković.

Najčitanije