fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBIG planira gradnju više tržnih centara u Crnoj Gori

BIG planira gradnju više tržnih centara u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izraelska kompanija BIG, koja je prošle sedmice kupila tržni centar Delta u Podgorici za 95 miliona EUR, planira širenje u Crnoj Gori i kupovinu više nekretnina za izgradnji tržnih centara – ritejl parkova.

Počasni konzul Crne Gore u Izraelu, Nimrod Rinot rekao je Vijestima da je kupovina Delta City-ja dio sveobuhvatnog poslovnog plana BIG-a za Crnu Goru, a ne jednokratni potez.

”BIG vjeruje u Crnu Goru i planira da izgradi nekoliko ritejl parkova, kao što je izgradio u Srbiji. Razmišljaju o kupovini dodatnih nekretnina u nekoliko gradova u Crnoj Gori. Vjerujem da će nakon povjerenja BIG grupe, u Crnu Goru doći da ulažu i druge izraelske kompanije iz raznih poslovnih oblasti, poput hotelskog turizma i drugih”, kazao je Rinot.

On je naveo da je ovo veoma važna investicija za kompaniju BIG, ali i za Crnu Goru.

”Kompanija čija je neto vrijednost preko tri milijarde EUR i koja je aktivna u osam zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD), Poljsku, Rumuniju, donijela je stratešku odluku u kojoj vjeruje u Crnu Goru, kao važnu investicionu i razvojnu destinaciju. Ovo je važna izjava o povjerenju u privredu i budući razvoj Crne Gore”, kazao je Rinot.

Ritejl parkovi, koje BIG planira da gradi u Crnoj Gori su tip tržnih cenatara većinom pozicioniranih van centralnih gradskih zona. To su objekti na jednom nivou, bez podruma i spratova, koji se sastoje iz niza zasebnih lokala spojenih pod krovom u jednu cjelinu a svaki poslovni prostor ima direktni ulaz iz spoljnog okruženja. Ta cjelina je najčešće u obliku ćiriličnog slova p, koga čine i pristupne saobraćajnice sa parking mjestima i platoom sa zelenim površinama i šetališnim zonama duž ulaza u lokale.

Kupoprodajni ugovor za Deltu je potpisan u četvrtak prošle sedmice, a od 95 miliona za kupovinu 57 će biti finansirano iz kredita banke.
Kako prenose izraelski mediji, kupovina će biti obavljena preko BIG-ove podružnice, CEE-BIG, koja upravlja BIG-ovim operacijama u Srbiji.

Potpisivanje transakcije i bankarsko finansiranje vodio je potpredsjednik za razvoj poslovanja u inostranstvu BIG grupe, Uzi Eli. Završetak transakcije zavisi od uslova koji slijede, između ostalog, završetka kredita i odobrenja agencija za zaštitu konkurencije u Srbiji i Crnoj Gori.

Generalni direktor Big Shopping Centers, Šai Galis, podsjetio je da je dogovor potpisan u skladu sa strategijom kompanije, koja ima za cilj da nastavi da širi svoje poslovanje u istočnoj Evropi i na Balkanu.

”Kompanija nastavlja da locira strateška sredstva u regionu kako bi nastavila da širi komercijalnu moć i uspjeh koji je postigla u Srbiji. To je pozicionira kao jednu od vodećih kompanija u oblasti trgovine na Balkanu. Mol u Crnoj Gori je najmoćniji u zemlji i jedan od najmoćnijih komercijalnih objekata na Balkanu, i u potpunosti je zakupljen a mnogi vodeći međunarodni lanci zainteresovani su da se pridruže”, naveo je Galis.

BIG CEE, kako su naveli, poseduje dva logistička centra na glavnim saobraćajnicama u blizini grada Beograda sa površinom od oko 30 hiljada kvadratnih metara, kao i poslovnu zgradu u Beogradu površine 34 hiljade kvadratnih metara. Poseduje i zemljište koje se nalazi u tri grada u Srbiji, uključujući Beograd, ukupne površine od oko 239 hiljada kvadrata sa pravom građenja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...