fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBez saglasnosti za beneficirani staž za bivše radnike KAP-a

Bez saglasnosti za beneficirani staž za bivše radnike KAP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stečajni upravnik Кombinata aluminijuma (KAP), Veselin Perišić, nije dao bivšim radnicima fabrike potvrdu ili saglasnost da su imali pravo na beneficirani radni staž od polovine 2013. do polovine prošle, kada je zaključen stečaj u preduzeću.

Do stečaja su radnici imali pravo na beneficije, a u stečaju su radili na istim radnim mjestima za koje su imali pravo na beneficirani radni staž od dva, četiri i šest mjeseci, piše Dan.

Perišić je u dopisu upućenom Sindikatu metalskih i rudarskih radnika, naveo da nema pravni legitimitet za učešće u bilo kakvim postupcima ili aktivnostima, jer nepostojeće preduzeće ne može biti nosilac bilo kakvih obaveza.

„I pored razumijevanja za napore koje činite u cilju rješavanja problema radnika radi ostvarenja na penziju, КAP u stečaju nakon brisanja iz registra privrednih subjekata nema pravni legitimitet za učešće u bilo kakvim postupcima ili aktivnostima, jer ne postoji kao preduzeće“, rekao je Perišić.

On je objsnio da su zaključenjem stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom koji je brisan iz registra, prestala ovlašćenja stečajnog upravnika i ograničena su isključivo na zastupanje stečajne mase do okončanja nezavršenih sudskih i upravnih postupaka.

„Zbog toga više nemam ni pravo, ni ovlašćenja da istupam u ime nepostojećeg pravnog lica“, kazao je Perišića.

Bivši radnici КAP-a prošle sedmice su tražili sastanak sa Perišićem, sa namjerom da ga upoznaju sa problemima sa kojim se suočavaju zbog nemogućnosti ostvarivanja prava na penziju prema izmijenjenom Zakonu o PIO-u za radnike iz
ovog sektora.

U dopisu koji je sindikat slao stečajnom upravniku, navodi se da su radnici КAP-a radili na radnim mjestima na kojima se staž osiguranja obračunava sa uvećanim trajanjem, ali da im isti nije uplaćen od 2006. godine, odnosno od uvođenja stečaja do prestanka radnog odnosa, krajem prošle godine.

Prema riječima predsjednice Sindikata metalsko-rudarskog sektora, Sandre Obradović, stečajni upravnik, odnosno Privredni sud, glavni je krivac za situaciju u kojoj su se našli bivši radnici КAP-a.

„To iz razloga jer je prvi put u Crnoj Gori Zakon o stečaju tumačen na način da radno angažovani u stečaju nemaju nikakva prava iz rada i po osnovu rada osim na zarade i doprinose na zaradu. Takođe, veliki je znak pitanja zašto je stečaj trajao osam godina“, navela je Obradović.

Ona smatra da bi trebalo da se obezbijede uvjerenja stečajnog upravnika da radnici imaju pravo na beneficirani radni staž.

Bivši radnici КAP-a i u utorak su protestovali ispred Vlade, tražeći prijem kod premijera Zdravka Кrivokapića, kako bi se pronašao način da im se uplate beneficije koje im se duguju.

Riječ je o iznosu od oko 8,5 miliona eura, koje je prema ranijim navodima spremna da obezbijedi Elektroprivreda. Beneficije se duguju za oko 360 radnika tog preduzeća, od kojih će oko 150 moći da ostvare pravo na penziju po Zakonu o PIO, koji je usvojila Skupština krajem prošle godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije