fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBez poskupljenja struje u januaru

Bez poskupljenja struje u januaru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) je odlučila da za sada neće mijenjati cijene električne energije.

“Cijene će ostati iste u januaru, kad je potrošnja najveća”, kazao je Pobjedi izvor blizak EPCG i objasnio da će ta kompanija dodatno analizirati tržište električne energije, buduće aktivnosti proizvodnih kapaciteta i definisane investicione projekte, kako bi pokušala da nađe balans između tržišnih činjenica i socio-ekonomske situacije.

Cijene električne energije u Crnoj Gori za domaćinstva i male kupce zavise isključivo od slobodno formirane cijene snabdjevača, uz zakonski definisana ograničenja koja su direktno u vezi sa cijenom energije na referentnoj berzi HUPX.

Trenutno je prosječna cijena na berzi u Budimpešti 65,86 EUR za megavat sat (MWh) i veća je 38 odsto od cijene po kojoj se prodaje domaćinstvima, a koja iznosi 40,27 EUR po MWh.

List piše da je prvi ograničavajući element da cijena ne može biti veća od srednje vrijednosti fjučersa za narednu godinu ostvarenih u septembru na berzi, kao i trenutna cijena energije u Crnoj Gori za domaćinstva i male kupce. Dakle prvo ograničenje povećanja bi bilo 31,77 odsto u odnosu na postojeću cijenu.

Drugi stepen ograničenja je što po domaćem zakonu povećanje cijene ne može biti veće od šest odsto, što bi u ovom slučaju bilo 42,69 EUR po MWh, a što je 64,32 odsto niže od tržišne cijene. Uz to, poskupljenje struje ne bi mogao biti razlog za povećanje cijena hrane, jer je za privredna društva cijena energije i dalje niža nego 2009. godine.

Uz to, cijena mrežnih usluga, dakle distribucije i prenosa, koje su u nadležnosti Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), iznosi 48 odsto ukupne cijene struje na računu, bez PDV-a.

U regionu, skuplju struju, i to 20 odsto plaćaju domaćinstva u Hrvatskoj. Hrvatska je, kao i Crna Gora, uvoznica struje – oni uvoze godišnje petinu svoje potrošnje, a Crna Gora uvozi 500 gigavat sati (GWh). Srbija ima uravnoteženu potrošnju i proizvodnju, a Bosna i Hercegovina (BiH) izvozi četvrtinu svoje proizvodnje.

Cijena kilovat sata za domaćinstva sa porezom na dodatu vrijednost (PDV) u Crnoj Gori je, prema podacima Eurostata, iznosila deset eurocenti, što je nešto niže od polovine prosječne cijene u Evropskoj uniji (EU).

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije