fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBez osnova otpisali dug од 478 hiljada

Bez osnova otpisali dug од 478 hiljada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Akcionarsko društvo Marina Bar, u većinskom državnom vlasništvu, prošlu godinu je završilo s neto dobiti od 734 hiljade EUR, od čega je, prema mišljenju nezavisnog revizora BDO, precijenjeno 478,6 hiljada EUR.

U revizorskom izvještaju se navodi da je preduzeće na osnovu odluke Odbora direktora isknjižilo obaveze po osnovu pozajmica od bivšeg većinskog akcionara SIA Multikapitals Riga Letonija, u ukupnom iznosu od 478,6 hiljada EUR, od čega se na na glavnicu odnosi 425,7 hiljada, a na kamatu 52,8 hiljada, piše Dan.

„Na osnovu prezentovane dokumentacije, nijesmo mogli da se uvjerimo u osnov za isknjižavanje tih obaveza, imajući u vidu da je navedeno pod sudskim sporom koji je u toku. Na ovaj način finansijske obaveze preduzeća su na kraju prošle godine potcijenjene, a rezultat prije oporezivanja iskazan za iznos od 478,57 hiljada EUR“, navodi se u izvještaju revizora.

Ugovori o pozajmicama sa bivšim vlasnikom Marine Bar, koji je nakon raskida Vlade pokrenuo arbitražu, zaključeni su 2010. i 2011. godine sa godišnjom kamatnom stopom od 4,2 odsto.

Arbitraža u Beču je donijela konačnu odluku kojom se odbija tužbeni zahtjev SIA Multikapitalsa za povraćaj iznosa koji je uplaćen na ime kupovine akcija.

„Naše mišljenje ne sadrži rezervu u vezi s navedenim pitanjem“, rekao je revizor.

Marina Bar je prošle godine imala 1,2 miliona EUR prihoda, gotovo isto kao i 2017, dok su rashodi iznosili 878 hiljada i bili su za 55 hiljada viši.

Najčitanije