fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBespovratna podrška farmerima da unaprijede kvalitet mlijeka

Bespovratna podrška farmerima da unaprijede kvalitet mlijeka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je sve zainteresovane da se do 6. aprila prijave na javni poziv za unaprjeđenje kvaliteta sirovog mlijeka na farmama.

“U slučaju ranijeg utroška sredstava, javni poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači biti obaviješteni na vrijeme”, navodi se u saopštenju.

Kroz javni poziv, koji se realizuje u okviru Agrobudžeta, poljoprivredni proizvođači mogu ostvariti bespovratnu podršku za nabavku odgovarajuće opreme, kako bi na farmi proizveli mlijeko u skladu sa propisanim higijenskim kriterijumima i očuvali kvalitet do isporuke mljekari ili prerade na sopstvenom gazdinstvu.

“Cilj podrške je dalje unaprjeđenje kvaliteta sirovog mlijeka i mliječnih proizvoda na crnogorskim farmama, a samim tim i konkuretnosti crnogorskih proizvođača”, navodi se u saopštenju.

Tokom prethodnih godina kroz ovu mjeru podržano je 750 poljoprivrednih proizvođača. U istom periodu održano je oko 100 edukativnih radionica na temu higijene sirovog mlijeka.

“Ove aktivnosti i zajednički rad Ministarstva i poljoprivrednih proizvođača dali su rezultat, jer je značajno povećan procenat mlijeka koji je u skladu sa evropskim kriterijumima”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je pitanje kvaliteta mlijeka biti ključni izazov u ovoj i u narednim godinama.

“Stoga je samo za ovu mjeru podrške ove godine opredijeljeno više sredstava nego prošle godine, 150 hiljada EUR. Ukupno 1,6 miliona EUR kroz Agrobudžet za ovu godinu biće usmjereno na podršku tržišnoj proizvodnji mlijeka uz podizanje kriterijuma kvaliteta, kao uslova za dobijanje premija za mlijeko”, saopštili su iz Ministarstva.

Podrška Ministarstva za nabavku opreme za mužu, adekvatnih kanti za mlijeko i sredstava za dezinfekciju iznosi 50 odsto vrijednosti prihvatljive investicije.

Podrška za nabavku opreme za hlađenje mlijeka iznosi 70 odsto prihvatljive investicije. Za mlade poljoprivrednike podrška se uvećava za dodatnih deset odsto.

“S obzirom da je definisana maksimalno prihvatljiva investicija pet hiljada EUR, poljoprivredno gazdinstvo po tom javnom pozivu može ostvariti podršku do 3,5 hiljada EUR, odnosno četiri hiljade EUR za mlade poljoprivrednike”, navodi se u saopštenju.

Za podršku mogu konkurisati sva poljoprivredna gazdinstva koja se bave proizvodnjom mlijeka i mlijeko predaju registrovanim mljekarama i sirarama, kao i ona koja se bave proizvodnjom mlječnih proizvoda.

Najčitanije