fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBesplatna fiskalizacija za PDV obveznike koji imaju bezgotovinska plaćanja

Besplatna fiskalizacija za PDV obveznike koji imaju bezgotovinska plaćanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija je u okviru projekta eFaktura obezbijedilo besplatne pakete za sve obveznike poreza na dodatu vrijednost (PDV), koji u okviru poslovanja imaju isključivo bezgotovinska plaćanja.

Ministarstvo je, prema riječima njegovih predstavnika, to učinilo u cilju brže, lakše i efikasnije elektronske fiskalizacije, a uz podršku kompanija članica udruženja ICT Cortex – Codeus, Data design i Logate.

Kompanije Codeus, Data design i Logate će, u okviru besplatnih paketa, ustupiti dio svojih softverskih rješenja za elektronsku fiskalizaciju u trajanju od godinu svim preduzećima koja zadovoljavaju određene kriterijume.

Kriterijumi su da imaju godišnji promet od 18 hiljada do 30 hiljada EUR, kao i bezgotovinsko plaćanje i bezgotovinske fakture – do maksimum deset faktura mjesečno.

Kriterijum je i da poreski obveznici obavljaju uslužne djelatnosti i nemaju gotovinske transakcije, izdavanje gotovinskih računa i promet robe i usluga koji zahtijevaju šifrarnike artikala.

Iz Ministarstva su kazali da su ICT i privatni sektor njihovi najznačajniji partneri i da je umrežavanje svih relevantnih aktera preduslov pune digitalne transformacije.

„Kroz saradnju sa udruženjem ICT Cortex, u okviru projekta eFaktura, želimo da podržimo proces elektronske fiskalizacije, posebno preduzetnike i male privrednike, čije su djelatnosti naročito bile ugrožene tokom pandemije koronavirusa u prethodnom periodu“, rekli su iz Ministarstva.

Sve informacije i prijava o besplatnom paketu za elektronsku fiskalizaciju, u okviru projekta E-faktura, dostupne su na linku https://www.gov.me/clanak/efaktura.

Kako bi realizovao fiskalizaciju računa poreski obveznik obezbjeđuje elektronski sertifikat odnosno kvalifikovani digitalni sertifikat za elektronski potpis koji obezbjeđuju ovlašćene kompanije u Crnoj Gori.

Rok za prijave za besplatne pakete je do 1. oktobra ove godine. Nakon isteka promo perioda od godinu, poreski obveznici su u obavezi da počnu sa korišćenjem nekog od komercijalnih paketa na tržištu.

Ministarstvo će u početnoj fazi pružiti podršku kompanijama pri registracionom procesu.

Za sva pitanja prilikom registracionog procesa za neko od ponuđenih rješenja moguće je obratiti se na mejl [email protected].

Najčitanije